Esports - elektroninen urheilu

Elektroninen urheilu on tietotekniikkaa hyödyntävää videopelien kilpapelaamista. Kansainvälinen termi toiminnalle on esports, jota myös suomenkielessä usein käytetään. Elektronista urheilua harrastetaan niin joukkueena, kuin yksilöinä riippuen pelistä ja pelitavasta. 2000-luvulla videopelien pelaaminen on ottanut jättimäisiä harppauksia eteenpäin, ja satojen miljoonien ihmisten harrastuksesta on tullut kouralliselle ihmisistä ammatti, josta muut vain unelmoivat. Mutta ennen kuin hyppäämme toden teolla nykyaikaan, on hyvä ottaa pieni katsaus elektronisen urheilun historiaan, jotta tiedämme mistä tämä kaikki kumpuaa.

Esports - Nettipelit joista tuli ammatti

Edelleen suuri osa ihmisistä katsoo alaspäin, kun joku kertoo viettävänsä paljon aikaa pelaten netissä videopelejä, oli kyse sitten tietokone-, ja/tai konsolipeleistä. Moni ei edelleenkään halua uskoa tai ymmärtää, että eurheilijat saavat kuukausittain palkkaa pelaamisesta. He harjoittelevat kovaa eri liigoihin ja turnauksiin, joissa saattaa olla jaossa satoja tuhansia, tai jopa miljoonia dollareita. Kyseessä ei ole todellakaan mikään helppo urapolku, vaan lahjoja, motivaatiota sekä ankaraa harjoittelua vaativa tie. Vaikka kaikki nämä kolme asiaa kohtaisivat, ei sekään välttämättä avaa portteja ammattilaisuuteen, vaan pitää olla myös hyvää tuuria matkassa, varsinkin jos on kyse joukkuepelistä.

Yksilöpeleissä, kuten esimerkiksi Starcraft II:ssa tai Hearthstone:ssa kyse on vain omasta kyvystä, mutta joukkuepelit ovat sitten asia erikseen. Yksilöpelit ovat kovaa grindaamista ja vastustajien lukemista oman henkilökohtaisen kyvyn mukaisesti, voitat tai häviät, olet yksin. Toki pelaajien takana on organisaatio, mutta kun pelaat et voi tukeutua kehenkään muuhun. Tämä on monesti myös sellainen seikka joka näkyy yksilöpelien pelaajissa, sillä monet heistä ovat hyvin introverttejä, hiljaisia tekijöitä, jotka keskittyvät vain omaan suorittamiseen.

Joukkuepelien pelaajista löytyy usein laajemmalla skaalalla persoonallisuuksia, on niitä räiskyviä persoonia, jotka leikkivät yleisön kanssa isojen turnausten finaalivaiheessa, ja niitä jotka rauhallisesti hoitavat vain oman tonttinsa eivätkä juurikaan välitä ympärillä tapahtuvasta hälinästä. Yksi erinomainen esimerkki pelaajasta, joka nauttii huomiosta ja tykkää ottaa yleisön mukaan, kun joukkueella kulkee saadakseen lisää draivia toimintaan, on CS:GO peliä pelaavan mousesportsin in-game leader tanskalainen Finn “karrigan” Andersen. Karrigan on tunnettu siitä, että hän nousee pystyyn tuoliltaan huudattamaan yleisöä kesken jättimäisten turnausten isojen otteluiden, saadakseen kymmen tuhatpäisen yleisön hurmioon, ja sitä kautta joukkueelleen lisää virtaa suorittamiseen. Alta näet pienen pätkän, kun kesken semifinaali sarjan karrigan jäi vielä lavalle sytyttämään yleisöä, kun muut lähtivät takahuoneeseen. Showmies vailla vertaa! 

 

Tilanne on kuitenkin siis nykyään sellainen, että organisaatiot maksavat pelaajilleen kuukausittaista palkkaa siitä, että he pelaavat. Pelaaminen on pelaajien päivätyö, ja ammatti. Palkat ovat vielä sellaiset, että ei tarvitse miettiä pitäisikö viikonloppuna käydä tekemässä jotain hanttihommia, vaan pelaajat pystyvät oikeasti keskittymään vain ammattiinsa. Sen lisäksi monet saavat lisätuloja lahjoitusten kautta esimerkiksi streamaamalla Twitch-suoratoistopalvelun kautta. Suurimmat rahat ovat kuitenkin turnauksissa, ja niihin organisaatiot sekä joukkueet pääsääntöisesti tähtäävät, sillo suurten major-turnausten voitot ovat haluituimpia elektronisen urheilun saralla. Esimerkiksi Dota2 pelin vuosittainen The International on kyseisen pelin “Stanley Cup”. Sen lisäksi, että voittava joukkue saa kauniin pokaalin ja nimet historiaan, rikastuu se myös suuresti. Esimerkiksi vuoden 2017 TI voittajille napsahti tilille yli 10 miljoonaa dollaria. Kyseisessä joukkueessa oli mukana myös yksi suomalainen pelaaja, Lasse “Matumbaman” Urpalainen. Matumbaman onkin yksi kaikkien aikojen eniten tienanneista pelaajista eurheilun historiassa, ja muutenkin eniten mainetta niittänyt suomalainen pelaaja.

Esports historia

Niin kauan, kun on ollut ihmisiä on jotain pelattu. Teknologian kehittyessä tuli ensimmäiset konsolit, jotka valtasivat välittömästi ihmisten olohuoneet. Kaverit kerääntyivät niiden luokse kenen olohuoneesta löytyi TV-vastaanotin ja konsoli, jolla pääsi kisaamaan tuloksista. Mitä voi pelata, siinä voi kisata. Tämä pätee kaikkeen, ja videopelit kuuluvat kategoriaan “kaikki”. Ensimmäiset videopeliturnaukset on järjestetty jo 1970 -luvulla Stanfordin yliopistossa, joten mistään ihan upouudesta ilmiöstä ei ole kyse. Tosin siihen aikaan laitteet ja pelit olivat suhteellisen kalliita, joten ihan jokaisessa kodissa näistä ei päästy nauttimaan. 80-luvulla saatiin kuitenkin maistiaisia tulevasta. Vuonna 1980 järjestettiin ensimmäinen todella suuri videopelitapahtuma, kun Atarin Space Invaders pelin ympärille järjestetyssä turnauksessa pelasi yli 10 000 kilpailijaa.

1990 -luvulla esports otti isoja askeleita eteenpäin, kun nopeasti kehittyvä teknologia mahdollisti toinen toistaan parempien ja haasteellisempien pelien valmistamisen. Yksi todella suuri ja merkittävä asia oli Etelä-Koreassa 90-luvun alussa tapahtunut lama, jonka johdosta maassa nettikahviloiden määrä nousi suvereenisti ja työttömäksi jääneet ihmiset viettivät niissä todella paljon aikaa. Tämän myötä pelaaminen nousi myös erittäin suosituksi, ja kilpapelaaminen teki ensimmäisiä suuria askelia eteenpäin. Todellinen läpimurto eurheilun saralla nähtiin kuitenkin seuraavalla vuosikymmenellä, kun pelivalmistaja Blizzard julkaisi ensin Starcraftin vuonna 1998, ja Warcraft III:n vuonna 2002. Näiden kahden lisäksi Half Life -peliin luotiin ilmainen lisäosa, joka kantoi nimeä Counter Strike. Nämä kolme peliä kasvoivat jättimäiseen suosioon, ja videopelimaailma ei tulisi koskaan olemaan enään samanlainen.

2000 -luvun alussa nähtiin ensimmäisen kerran videopelaamista, kun rapakon takana Amerikan Yhdysvalloissa OGN sekä MBC Game televisiokanavat näyttivät edellämainittuja Starcraft sekä Warcraft III pelin turnauksia livenä. Nykyään eurheilun seuraaminen on toki paljon helpompaa mm. suoratoistopalvelu Twitchin kautta. Lisäksi melkein kaikki Major tason turnaukset näytetään jopa Suomessa YLE:n kanavilla televisiossa, tai vähintäänkin YLE Areenassa suomalaisella selostuksella.

Eritoten turnausten määrä on kasvanut aivan järkyttävää tahtia, sillä vuonna 2000 turnauksia maailmanlaajuisesti eri peleissä järjestettiin 10, kun taas vuonna 2010 turnauksia oli jo yli 260. Tämä lukema on tästä toki vain noussut räjähdysmäisesti vuosi vuodelta, ja nykyään turnaukset voikin jaotella esim. amatööri, minor ja major turnauksiin. Näistä major turnaukset ovat kaikista suurimpia, ja niissä onkin jaossa miljoonia euroja. Lisäksi mukaan mahtuu eri liigojen finaaleita jotka pelataan offline tapahtumissa paikan päällä. Jos tämäkään ei riitä, niin tarjolla on vielä mm. premium turnauksia sekä paljon muuta tapahtumaa.

Omaa tarinaansa siitä, että esports on tullut jäädäkseen kertoo siitä, että sen markkina-arvon odotetaan nousevan yli kahteen miljardiin vuoden 2018 aikana. Edelleen on paljon ihmisiä, jotka vastustavat tätä ilmiötä kaikin mahdollisin tavoin, mutta numerot eivät valehtele. Karrikoidusti videopelaamista, ja eritoten kilpapelaamista voi verrata mihin tahansa teknologian kehittymisen myötä tulleisiin ilmiöihin, joita vastustetaan kaikin mahdollisin tavoin, kunnes ne lopulta hyväksytään.

Esports pelit

Videopelejä on paljon erilaisia, mutta vain murto-osa niistä on pystynyt saavuttamaan sellaisen aseman, että niiden parissa kisaillaan suurilla areenoilla isoista rahoista. Käytännössä kaikki suurimmat ja suosituimmat pelit ovat tietokoneella pelattavia, ja konsolipelit ovat jääneet vähemmälle huomiolle isoilla stadioneilla. Konsolipelejä saatetaan maailmanlaajuisesti pelata enemmän kuin PC-pelejä, mutta isoimmat rahat kilpapelaamisen saralla jaetaan kuitenkin lähestulkoon poikkeuksetta PC-peliturnauksissa.

Pelikategoriat

RTS - Reaaliaikaiset strategiapelit, real time strategy.

  • Strategiapelit on ollut aina toinen suosituimmista genreistä räiskintäpelien ohella. RTS-peleissä pelaajat toimivat reaaliajassa, keräten resursseja joita hyödynnetään rakennusten ja joukkojen rakentamiseen. Kartoilta löytyy resursseja rajallinen määrä, joten niistä taistellaan jotta vastapuolen resurssien kerääminen hidastuu ja vaikeutuu. Turnauksissa pelattavat RTS-pelit ovat yleisesti 1v1 pelejä.
  • Suosituin RTS-peli on ylivoimaisesti Starcraft 2, jossa suomalainen ENCE Esports organisaatiota edustava Joona “Serral” Sotala dominoi maailman suurimmilla areenoilla.

FPS - Ensimmäisen persoonan ammuntapelit, first person shooter.

  • Tunnistat FPS-pelin siitä, että pelaaja pelaa peliä hahmon silmien kautta kuvattuna. FPS-pelien perus idea on tuhota vastustajat ennen kuin he tuhoavat sinut. Pelit voidaan jakaa karkeasti kahteen lokeroon, yksilö- ja joukkuepelit. Joukkueiden koko vaihtelee pelistä riippuen neljä ja kuuden välillä. Suosituin joukkuepeli on Counter Strike: Global Offensive, ja yksilöpeleistä eniten pelataan Battle Royal pelejä, kuten Fortnitea sekä PUBG:ta.
  • Peleistä löytyy erilaisia pelimuotoja. Riippuen pelistä eri muotoja käytetään vaihtelevasti. Eniten pelatut ovat kuitenkin seuraavat:
  • Deathmatch (DM) - Perinteinen 1v1 pelimuoto, jossa saat pisteen joka kerta, kun eliminoit vastustajan. Oletetusti enemmän pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Lisäksi on olemassa TDM - Team Deathmatch, jossa joukkueet taistelevat vastakkain, ja lisäksi on FFA - Free For All jonka alle mm. Battle Royalit putoavat.
  • Capture the Flag (CTF) on nimensä mukaan lipunryöstöä. Tarkoitus on edetä ja puolustaa joukkueena, napata vastustajan lippu ja toimittaa se omalle alueelle.
  • Search/Defuse & Destroy, pelimuoto on sama etuliitteestä riippumatta. Joukkueet pelaavat vastakkain, esimerkiksi kuten Counter Strikessa. Terroristit pyrkivät asettamaan pommin maahan siten, että se räjähtää ja poliisit pyrkivät estämään pommin asettamisen, tai sen räjähtämisen.
  • Muitakin pelimuotoja on, mutta nämä ovat yleisimmät.
  • Suosittuja FPS pelejä CS:GOn lisäksi on mm. Call of Duty, Battlefield, PUBG, sekä Fortinite.

MOBA - Multiplayer online battle arena, areenapelit.

  • MOBA peleissä kaksi joukkuetta taistelee kartalla tavoitteena tuhota vihollisen tukikohta. Lähes poikkeuksetta pelit ovat 5v5 periaatteella. Suosituimmissa peleissä kartta jolla pelataan on aina sama, jonka herruudesta pelaajat taistelevat tietokoneiden välityksellä.
  • Jokainen pelaaja valitsee aina ennen peliä itselleen hahmon, jota hän ohjaa kyseisen pelin ajan. Hahmoja kutsutaan joko nimellä hero tai champion, riippuen pelistä. Jokaisella hahmolla on omat ominaisuudet ja kyvyt joita käytetään joukkueen eduksi taisteluissa. Hahmot on roolitettu, kuten pelaajatkin. On enemmän taistelevia hahmoja, parantavia ja esimerkiksi initiaattoreita. Pelin edetessä kerätään tasopisteitä ja rahaa jolla voi ostaa hahmoa vahvistavia esineitä käyttöön. Myös vastustajan sankarin tuhoamisesta saa pisteitä sekä rahaa, joten taistelut ovat iso osa pelejä.
  • Suosituin MOBA peli on League of Legends. Peli ei ole Suomessa koskaan noussut jätti suosioon, sillä DotA 2 on napannut sen paikan itselleen, mutta varsinkin Aasian suunnilla LoL on todella iso ilmestys. Blizzardin Heroes of the Storm on myös noussut kilpapeliksi, tosin ei kuitenkaan mitenkään verrattavissa LoLiin tai Dotaan pelaaja määrällisesti.

MMORPG - Suuret online moninpelit, massive multiplayer online role playing game.

  • Näitä pelejä ei juurikaan esports tapahtumissa näy. Ainoa josta löytyy jonkinasteinen kilpailullisuus on World of Warcraftin 3v3 areenapelit, jonka ympärille rakennetaan isojakin turnauksia.

Taistelupelit - 1v1 taisteluita, joissa tarkoitus on saada vastustajan elämäpisteet loppumaan.

  • Taistelupelejä pelataan konsoleilla, jossa pelaaja pelaa toista pelaajaa tai tietokonetta vastaan. Tarkoitus on saada vastustajan elämäpisteet nolliin, ennen kuin ne itseltä loppuu. Itse hahmot peleissä ovat vahvuuksiltaan samanlaisia, mutta kyvyt vaihtelevat. Voittaakseen pelaajan tulee käyttää erilaisia näppäinyhdistelmiä hyökätäkseen sekä puolustautuakseen. Mainitsemisen arvoista on se, että edelleen kaikki suosituimmat pelit ovat 2D -pelejä.
  • Suosituimmat taistelupelit ovat Street Fighter, Tekken, sekä Super Smash Bros, joiden parissa kisaillaan ympäri maailmaa. Suurin turnaus on vuosittain Yhdysvalloissa järjestettävä EVO, joka kerää tuhansia osallistujia.

Urheilupelit - Konsoleilla ja tietokoneella pelattavia joukkuepelejä perinteisistä urheilulajeista.

  • Suosituin peli maailmalla on ehdottomasti jalkapallopeli FIFA. NHL:ää pelataan myös paljon. Lisäksi tarjolla on NBA, Madden (Amerikkalainen jalkapallo), Lumilautailu pelejä, Golf -pelejä sekä paljon muuta.

Ajopelit - Ajopelit voi jakaa kahteen ryhmään: arcade- ja simulaatiopelit.

  • Ajopelien idea on yksinkertaisuudessaan ajaa pitkin rataa valitsemallasi ajoneuvolla.
  • Arcadepeleissä realismi ei ole läsnä, ja niitä pelataan useimmiten ohjaimilla ratti-polkimet -yhdistelmän sijasta. Arcadepelien on tarkoitus olla viihdyttäviä ja niissä mennään yleensä todella kovaa. Monet ovat myös hieman leikkisiä grafiikoiltaan. Suosituin arcadepeli kautta aikain on ehdottomasti Trackmania, jota pelataan edelleen todella paljon.
  • Simulaattorit ovat sitten täysin oma maailmansa. Näiden pelien tarkoitus on olla niin lähellä realistista ajokokemusta, kuin vaan ikinä mahdollista. Nykyään mm. Formula 1 talleilla on omat simulaattoriajajansa, jotka kilpailevat F1 simulaattorissa. Lisäksi Amerikkalainen Wyatt Gooden sai ammattilaispaikan VW Jetta vakioautosarjasta voitettuaan kyseisellä autolla iRacing mestaruuden. Simulaattorikuskit voivat siis päästä oikean auton rattiin, mikäli suorittamisen taso on riittävän korkealla.

Rytmi- ja tanssipelit - Tanssi- ja soitinpelejä.

  • Suomessa tämän tyypin pelit nousivat suosiin 2000-luvun alussa, kun tanssipelit rantautuivat mm. Elokuvateattereiden arcade -halleihin. Lisää vettä kiukaalle saatiin 2005, kun Guitar Hero julkaistiin. Tästä alkoi uusi vaihe videopelaamisen kanssa, sillä pelaaminen oli helppoa, hauskaa ja mukavaa.
  • Tanssipelit nousivat nopeasti todella suureen suosioon, ja sen parissa alettiin järjestämään kansainvälisiä turnauksia sekä tapahtumia ympäri maailmaa. Nopeatempoiset rytmikkäät soinnut yhdistettynä silmien ja jalkojen koordinaatioon oli yhdistelmä joka sai ihmiset liikkumaan. Jotain tästä pelistä kertoo myös se, että nykyään tanssipeliä käytetään jopa liikunnan muotona ihan perus kunto harjoittelussa.
  • Guitar Hero ja Rock band pelisarjat ovat hauska tapa viettää aikaa itsekseen tai kavereiden kanssa soitellen legendaarisia biisejä annetun tahdin mukaisesti. Eri vaikeusasteet mahdollistavat pelin pelaamisen melkein kaiken ikäisille, ja musiikkia löytyy laidasta laitaan. Suomessa on vuosien varrella järjestetty useamman kerran mm. Guitar Heron SM-kisoja Assembly LAN-tapahtuman yhteydessä.
  • Nykyään suuret lavat ovat vallanneet kourallinen pelejä, jotka ovat saavuttaneet jättimäisen suosion videopelaajien keskuudessa. Näiden pelin turnauksissa on jaossa miljoonia, ja pelaajat ovat supertähtiä, joita ihaillaan ja joiden edesottamuksia seurataan silmä kovana pelistä toiseen. Eniten esillä olevat pelit ovat Counter Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2, sekä Starcraft 2. Lisäksi Fortnite, PUBG, Overwatch sekä Hearthstone ovat varsin suosittuja pelejä isoilla lavoilla, sekä pelaajien keskuudessa.

Tunnettuja turnauksia ja järjestäjiä  

  • IEM - Intel Extreme Masters
  • ESL - Electronic Sports League
  • ELEAGUE (CS:GO)
  • WCG - World Cyber Games
  • WESG - World Electronic Sports Games
  • TI - The International (Dota 2)
  • League of Legends Championship Series
  • OWL - Overwatch League
  • Starladder - Starseries
  • FACEIT
  • ESEA
  • Dreamhack - Dreamleague
  • MDL - Mars Dota 2 League
  • Dota Pit
  • Dota Pro Circuit

 

Teemu Maarela image
Teemu Maarela Maarela [email protected] Head of Esports

Teemu Maarela is an all around esports guy, who is desperately in love with Dota 2. He is the Head of Esports of the company and contributes to Esports Vikings in Finnish and English.

Gdpr Image

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi

Painamalla mitä tahansa linkkiä sivustollamme, annat hyväksyntäsi evästeiden käytölle.