Dota 2 katsojaopas

Dota2 pähkinänkuoressa on kilpailullinen toimintaan sekä roolipelaamiseen perustuva videopeli. Pelistä löytyy yli 100 erilaista sankaria, joista jokaisella on erilainen työkalupakki joilla auttaa omia joukkuetovereita, tai vahingoittaa vastustajia. Jokainen pelaaja hallitsee vain yhtä sankaria aina ottelun ajan. Pelaajat saavat rahaa sekä tasopisteitä tappamalla kartalla laahustavia tekoälyn ohjaamia kätyreitä (minions), vielä enemmän rahaa sekä tasopisteitä saa tappamalla vastustajan sankareita.

Dota 2, mistä on kysymys?

Mikäli olet pelannut esimerkiksi Diabloa joskus, niin ymmärrät peli perusidean. Tuhoa vihollisia -> saat rahaa sekä tasopisteitä. Rahalla saat ostettua esineitä vahvistamaan sankariasi sekä joukkuettasi, ja tasopisteet vahvistavat sankariasi. Dota2 pitää sisällään paljon muutakin, mutta tämä on hyvä lähtökohta, josta rakennetaan ajatusta eteenpäin.

Itse peliä pelataan yhdellä ja samalla kartalla pelistä toiseen, karttaa voi nimittää esimerkiksi pelikentäksi, kuten jalkapallossa. Erona toki on se, että Dotan pelikentällä ei ole maaleja, vaan metsät täynnä lohikäärmeitä, ja rosvojoukkoja jotka hyökkäävät kaikkien kimppuun, jotka menevät liian lähelle niitä. Kartta on halkaistu kahtia kulmittain keskeltä, ja sen halkoo joki joka on todella helppo huomata sekä tunnistaa. Tämä on myös erittäin tärkeää. Kun joku käyttää termiä “river”, he tarkoittavat kartan keskikohtaa. Kartan vasen alakulma on The Radiant -joukkueen tukikohta, joka on valoisa sekä metsäinen. Oikea yläkulma on The Dire -joukkueen tukikohta, joka näyttäytyy todella korruptoituneena sekä kuolleena metsänä. Ennen ottelun alkua päätetään aina kummalla puolella mikin joukkue aloittaa. Sillä kummalta puolelta joukkue aloittaa ei nykyään ole niin suurta merkitystä, sillä kartta on periaatteessa identtinen molempiin suuntiin. Mutta toiset esimerkiksi tykkäävät pelata enemmän Radiantin puolella, ja toiset Diren jne. Dota2 ottelussa on myös yö ja päivä, joka vaikuttaa siihen miten paljon eri suuntiin sankarit näkevät. Tähän huomiona se, että joillain sankareilla on taitoja, jotka vaikuttavat siihen miten hyvin ne näkevät eri vuorokauden aikana.

Molemmista tukikohdista löytyy päärakennus, josta käytetään nimitystä “ancient”. Kyseinen rakennus löytyy molempien tukikohtien sydämmistä, ja pelin idea onkin päästä tuhoamaan vastustajan ancient, jolloin joukkue voittaa ottelun. Kuulostaa helpolta, mutta sen saavuttaminen on kuitenkin kaikkea muuta, kuin helppoa.

Dota2 peleissä ei ole aikarajoituksia. Peli kestää niin kauan, kunnes toisen ancient tuhoutuu, tai toinen joukkue luovuttaa. Ammattilaisten välillä pelatut kilpaottelut kestävät keskimäärin noin 30-45 minuuttia. Ei kuitenkaan ole mitenkään ihmeellistä, että ottelu venyy yli tunnin mittaiseksi. Yli tunnin kestävät ottelut muuttuvat todella erilaisiksi peliksi, sillä sankarit on täysissä stereoideissa, joten yksikin virheellinen hiiren klikkaus voi johtaa joukkueen tappioon. Pitkät pelit ovatkin lähinnä lopulta odottelua sen suhteen, että kuka tekee pienen virheen ja sen tapahtuessa toinen joukkue lopettaa pelin alle minuutissa.

Kartalta löytyy kolme eri pääreittiä, joita kutsutaan linjoiksi tai kansainvälisesti “lanes”.

  • Ylhäällä menevää linjaa kutsutaan nimellä top lane, tai top. Se kulkee vasenta-, sekä yläreunaa tukikohdasta toiseen.
  • Keskellä oleva linja tunnetaan nimellä mid lane, tai mid. Kyseinen linja halkoo kartan keskeltä tukikohdasta toiseen.
  • Kolmas linja on bottom lane, tai bottom/bot. Se kulkee oikeaa-, sekä alareunaa pitkin tukikohdasta toiseen.
  • Linjojen välissä olevaa aluetta kutsutaan nimellä the jungle, tai jungle. Tämä johtuu siitä, että alue on metsäinen josta löytyy neutraaleita vihollisia, jotka ovat valmiita taistelemaan kaikkien kanssa.

Radiant sekä Dire joukkueiden tukikohdista löytyy kolme rykelmää rakennuksia, joista käytetään nimitystä barracks/rax. Jokaista lanea kohden on kaksi. Näistä syntyy molempien joukkueiden neutraalit kätyrit (creeps / minions). Linjalle syntyvät kätyrit kipittävät kyseistä linjaa pitkin kohti vastustajan tukikohtaa, ja taistelevat toisen joukkueen kätyreitä, rakennuksia sekä sankareita vastaan, kun ne eteen tulevat. Kätyrit taistelevat paikallaan niin kauan, kun on jotain mitä vastaan tapella, ja jatkavat sitten loputonta matkaa kohti vastustajan tukikohtaa, kunnes kuolema ne kohtaa.

Kun kätyrit kuolevat antavat ne tasopisteitä jokaiselle vastustajan sankarille, joka on tarpeeksi lähellä sen kuollessa. Sen lisäksi sankari joka tappaa vastustajan kätyrin saa ylimääräisiä tasopisteitä sekä rahaa. Tätä kutsutaan termillä “last hitting”. Lisäksi, kun kätyri putoaa alle 50% elämäpisteen voi oman joukkueen pelaaja lyödä sitä ja tappaa sen. Tällöinen vastustajan joukkue ei saa siitä rahaa eikä tasopisteitä, jotka se muuten saisi. Tätä toimintaa kutsutaan nimellä “deny”.

Lisähuomio: Joissain tapauksissa pelaajat voivat myös “denytä” oman joukkueen toisen sankarin, jolloin vastustaja jää ilman tasopisteitä sekä rahoja. Neutraaleille junglessa oleville otuksille kuoleminen aiheuttaa myös sen, että vastustajat jäävät tyhjin käsin. Tällaisten toteutuminen kuitenkin vaatii todella korkean tason tietämystä sekä osaamista pelissä. Kuitenkin ammattilaiset onnistuvat siinä suhteellisen usein.

Jokaisella lanella on torneja, jotka suojaavat kumpaisenkin joukkueen matkaa kohti vastustajan tukikohtaa. Alemman vasemman puolen lanelta löydät Radiantin tornit, ja ylemmältä oikealta puolelta taasen Diren tornit. Radiantin tornit hyökkäävät Diren joukkojen kimppuun, ja Diren tornit Radiantin. Jokaiselta lanelta löytyy kolme tornia. Lähimpänä keskikenttää olevat tornit tunnetaan nimellä Tier 1 -tornit, sen jälkeiset ovat Tier 2 -tornit, ja tukikohdan suulla olevat ovat Tier 3 -tornit. Näiden lisäksi molemmissa tukikohdissa on Ancientin edessä olevat Tier 4 -tornit, jotka ovat viimeinen este tukikohdassa. Tornit tulee tuhota tietyssä järjestyksessä, mutta jokaisen lanen mukaan. Ensin tulee tuhota Tier 1, jotta pääsee Tier 2 tornin kimppuun, ja Tier 2 tulee tuhota, jotta pääsee Tier 3 tornin kimppuun jne. Kun yhden lanen tornit on tuhottu, pääsee joukkue tuhoamaan raxeja. Kun raxit tuhotaan syntyy lanelle edelleen joukkoja, ne vain ovat heikompia kuin aikaisemmin, joten rakennukset tuhonnut joukkue saa itselleen selkeää etua. Mikäli toisen joukkueen kaikki raxit tuhotaan, saa ne tuhonnut joukkue itselleen “mega creepit”. Mega creepit ovat huomattavasti kestävämpiä, ja ne tekevät huomattavasti enemmän vahinkoa hyökätessään. Tämä tuottaa altavastaajana olevalle joukkueelle harmaita hiuksia, sillä nämä monsterit tuhoavat rakennuksia hetkessä mikäli saavat siihen mahdollisuuden.

Pelin perusidea on tässä, se ei ole helppoa ymmärtää heti vain luettuna, sillä pelissä tapahtuu paljon. Mutta itse pelaamalla, tai peliä katsomalla esimerkiksi Twitchin välityksellä saa nopeasti kiinni perus ideasta. Nyt tarkoitus onkin hypätä hieman syvemmälle pelin siimekseen, jotta peli aukeaa vielä paremmin.

Dota 2 sankarit

Nyt tarkoitus onkin hypätä hieman syvemmälle pelin siimekseen, jotta peli aukeaa vielä paremmin. Dota2 on peli jota monet moittivat siitä, että sen ymmärtäminen on vaikeaa. Pelissä tapahtuu paljon samanaikaisesti, ja aluksi se onkin todella hämmentävää. Se kuitenkin tarjoaa todella paljon viihdettä, kun sille antaa mahdollisuuden. Tarkoitus onkin nyt yrittää avata asioita mahdollisimman paljon, jotta pelin seuraaminen olisi ensi hetkestä alkaen helpompaa.

Sankarien valinta

Ennen jokaisen ottelun alkua tapahtuu sankarien valinta, joka tunnetaan nimellä “draft”. Draftin aikana molemmat joukkueet poistaa ensin muutaman sankarin valikoimista, eli “bannaavat heroja”. Tämä tarkoittaa sitä, että bannatut sankarit eivät ole valittavissa kyseiseen otteluun. Bannaamisen jälkeen valitaan joukkueille sitten herot, joilla pelaajat pelaavat ottelun. Drafti on ikään kuin shakkiottelu, jossa joukkueet pyrkivät saamaan itselleen etua valitsemalla sankareita, jotka blokkaavat vastustajan sankarin kehittymisen. Jokaiselle sankarille on olemassa hyviä sekä huonoja vastustajia, ja valinnoilla pyritään huiputtamaan vastustajaa valitsemaan sankareita jotka hyödyntävät oman joukkueen pelaamista. Monesti otteluita seuraamalla selostajat sanovat, että toinen joukkue hävisi ottelun jo draftissa. Tämä johtuu siitä, että joukkue joka draftaa paremmin, tai onnistuu huijaamaan vastustajan valitsemaan jotain tiettyjä sankareita saaden etua itselleen, on otteluissa alkuun vahvoilla. Pelissä on yli 100 sankaria, joten strategioita on loputtomasti erilaisia, ja tästä syystä draft on erittäin tärkeä osa otteluita.

Dota 2 sankarit, eli herot

Pelistä löytyy tällä hetkellä 115 sankaria. Jokaiselle näistä on oma työkalupakki, joka sisältää kykyjä sekä taikoja, joilla auttaa omia tai vahingoittaa vastustajia. Taidot kehittyvät, kun pelaaja kerää tasopisteitä ja saa uusia tasoja tai leveleitä. Yleisesti herolla on kolme “normaalia” taitoa, sekä yksi “ultimate” taito, mutta näitä ei saa kaikkia kerralla käyttöön aluksi. Jokaisen uuden tason myötä pelaaja saa yhden pisteen jonka voi käyttää uuden taidon nappaamiseen, vahvistaa jo valittuja, tai ottaa lisää “statseja” joka vahvistaa sankarin perustaitoja. Statsit määrittävät kuinka paljon sankarilla on elämäpisteitä (helttiä/hp:ta), kuinka paljon he voivat taikoa (manan määrä), kuinka nopeasti sankari hyökkää, ja kuinka paljon tulevaa vahinkoa voi välttää (armor).

Ultimate -taitoa, tai “ultia” ei saa ennen kuin sankari saavuttaa tason kuusi (6), muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Dota2 pelin tempo muuttuu olennaisesti, kun herot saavat ultin käyttöönsä, sillä ne ovat taidoista ne, jotka tekevät suuren eron pelin kuluessa pääosin. Ultit ovat erittäin voimakkaita taitoja, joilla voi saada aikaan jättimäistä vahinkoa vastustajiin oikein käytettyinä. Tästä syystä ne tulee käyttöön myöhemmin, ja niiden latautumisaika (cooldown/cd) on yleisesti normaaleja taitoja paljon suurempi.

Sankarit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan:

  • Strength - Lihamuureja, joilla on yleisesti muita korkeampi hp.
  • Agility - Pelin edetessä yleisesti eniten vahinkoa tekevät sankarit.
  • Intelligence - Yleisesti "support" roolin sankareita, jotka auttavat oman joukkueen muita sankareita.

Dota2 tavarat, eli itemit

Peli herot saavat käyttöönsä taitojen lisäksi myös tarvikkeita, joita pelaajat voivat ostaa kaupasta pelin aikana kerätyillä rahoilla. Perus kaupasta saa ostettua kulutustavaraa, joilla on erilaisia tarkoituksia; potioneita, joilla saa parannettua menetettyä hp:ta, ja täytettyä mana varastoja, tai TP -kääröjä (tp scroll/tp) jolla voi teleportata oman joukkueen rakennuksiin. Kaupoista voi myös ostaa kalliimpia esineitä, jotka boostaavat sankarin statseja tai tuovat mahdollisesti uusia taitoja käytettäväksi, kuten esimerkiksi lyhyen matkan teleportin “blinkin”, tai taidon puskea sankaria eteenpäin salamannopeasti. Näitä esineitä ei kuitenkaan voi ostaa yleensä suoraan, vaan pelaajan tulee ostaa useampi kallis esine, jotka yhdessä luovat yhden voimakkaan esineen, joka tarjoaa pelaajalle enemmän etua.

Monesti otteluiden aikana selostajat puhuvat jostain sankarista sellaisena, joka vaatii esineitä, jotta siitä on hyötyä ”item dependant hero”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseinen sankari on lähes hyödytön, kunnes se saa ostettua itselleen jonkun esineen joka tekee siitä huomattavista voimakkaamman. Esimerkiksi sankari joka pystyy taidollaan pysäyttämään vastustajan useammaksi sekunniksi, mutta ei pääse sen luokse hyödyntääkseen nuo sekunnit hyökätäkseen, hyötyy huomattavasti blink daggerista, sillä sen avulla sankari pystyy teleporttaamaan toisen viereen ja tuhoamaan vastustajan sankarin esimerkiksi tainnutuksen aikana. Ilman tuota esineen mahdollistavaa teleporttia kyseisen sankarin taito menisi hukkaan, sillä vastustaja saattaa selvitä karkuun, kun vahinkoa ei keretä tekemään. Toiset sankarit pystyvät tekemään hetkessä hirveän määrän vahinkoa, mutta eivät kestä sen ottamista juurikaan. Sellaisille sankareille usein ostetaan BKB eli Black King Bar. Kyseinen esine tuo hetkellisesti immuniteetin kaikille taioille, joten sankari voi sen käyttöajan pääsee kyseinen sankari riehumaan vapaasti ja aiheuttamaan tuhoa vastustajan riveihin.

Esineet, tavarat, itemit, miksi ikinä niitä haluaakaan kutsua, ovat erittäin tärkeitä sekä merkityksellisiä pelissä. Pelaajien taitotaso vaikuttaa totta kai, mutta ammattilaisten peleissä strategia sekä sankareiden itemit tekevät eron. Alla vielä esittelyssä muutama tärkeä esine pelissä, ja mikä niiden tarkoitus on:

  • Wardit: Pelistä löytyy kaksi erilaista tolppaa (observer & sentry), jonka päällä on silmä. Näitä “vahteja” kutsutaan wardeiksi. Observerit ovat näkymättömiä, ne ovat kartalla kuusi minuuttia niiden asettamisesta, ja ne tuottavat näkyvyyttä joukkueelle, jonka avulla on helpompi tarkkailla vastustajien liikkeitä. Sentry wardit eivät tuo näkyvyyttä lisää, mutta ne näyttävät kaiken näkymättömän alueellaan, oli kyse sitten sankareista tai observer wardeista. “Dewarding” on termi jota käytetään, kun Sentryjä läpsitään maahan, ja siten pystytään tuhoamaan vastustajan Observereitä sekä näkymättömiä sankareita.
  • Tangot: Kaikki pelaajat ostavat ottelun alussa tangoja. Niitä tulee kerralla neljä, ja niillä sankarit voivat syödä puun. Kun pelaaja syö puun tangon avulla, saa se hetkellisesti nopeammin elämäpisteitä takaisin. Alussa, kun sankarit eivät tee vielä niin paljon vahinkoa, on tämä hyvä tapa pitää heltit täysissä.
  • TP scrollit: Näitä kääröjä käytetään teleporttaamiseen joukkuekavereiden avuksi, tai tukikohdassa käymiseen. Tämän avulla pelaajat voivat myös karata vastustajalta tiukassa paikassa.
  • Smoke: Kulutustavara, jonka käytettäessä se piilottaa kaikki lähellä olevat oman joukkueen sankarit savuverhon taakse pois vastustajien näkyviltä hetkellisesti. Näiden avulla usein tehdään joukkue hyökkäyksiä vastustajan kimppuun, tai Roshanin tappamiseen. Herot tulevat näkyville savusta mikäli vastustajan hero on riittävän lähellä, hyökkäät vastustajan kimppuun, tai aika loppuu.
  • The Gem: Kyseisen itemit kantaja näkee kaiken näkymättömän oman näkyvyysalueen sisällä. Tämän esineen avulla voida dewardata, tai etsiä vastustajan näkymättömiä sankareita ym. Savussa olevia vihollisia ei kuitenkaan gemin avulla näe. Huomattava asia tästä on se, että heron kuollessa gem putoaa maahan, ja sen saa itselleen pelaaja joka sen ensimmäisenä maasta nappaa.
  • Black King Bar: Yleisesti kutsutaan nimellä BKB. Tämä esine antaa sen kantajalle immuniteetin lähes kaikkia taikoja vastaan, mutta siinä on kuitenkin koira haudattuna. Esineen käytöllä on pitkä cooldown, ja jokaisella käyttökerralla sen käyttöikä pienenee. Alussa aika on 10 sekuntia, mutta se putoaa jokaisella käytöllä sekunnin viiteen sekuntiin asti. Onneksi kuitenkin lyhyemmällä käyttöajalla cooldown laskee myös.
  • The Divine Rapier: Kavereiden kesken rapier tai rapsu, on Dota2 -pelin “hätätapauksessa riko lasi” -nappula. Rapier on pelin voimakkain ja kallein esine, joka antaa kantajalleen aivan jumalattoman määrän lisää hyökkäysvoimaa. Sillä on kuitenkin hintansa, sillä mikäli hero kuolee putoaa Rapier maahan, ja siinä vaiheessa se on vapaata riistaa “löytäjä saa pitää” -periaatteella. Mikäli pelissä on Rapier, niin silloin tiedät, että kohta tärisee.

Dota2 pelin positiot

Pelissä olevia sankareita voi pelata yleisesti monella tapaa eri itemien avulla, mutta yleisesti pelaajat pelaavat tiettyä roolia. Toisinaan rooleista käytetään numeroita 1-5, joka perustuu siihen, että kenellä sankareista on tärkeintä farmata. Farmaaminen tarkoittaa Dota2:ssa sitä, että pelaaja kerää itselleen rahaa sekä tasopisteitä tappamalla vastustajan creeppejä, sekä junglessa olevia neutraaleja otuksia. Näin ollen siis joukkueessa on viisi heroa, joista ykkösen on tärkeintä saada mahdollisimman paljon rahaa sekä tasopisteitä, ja viides pärjää kävyillä.

Support

Support roolia pelaavat pelaajat ovat vastuussa mm. siitä, että joukkueella on jatkuvasti näkyvyyttä wardien muodossa. Kyseisen roolin heroilla on yleensä parantavia tai suojaavia taitoja, joilla he pitävät muita oman joukkueen heroja elossa. Joillain supporteilla on myös taitoja, joiden avulla ne voivat pitää vastustajaa paikallaan tai lamauttaa vastustaja hetkellisesti, jonka aikana omat sankarit pääsevät läpsimään tätä kuonoon. Tätä toimintaa kutsutaan nimellä “CC tai crowd control”, joukkueet joiden sankareilta uupuu hyvät cc-taidot ovat usein epäonnekkaassa asemassa taisteluissa, sillä he eivät saa pidettyä vastustajia paikallaan, eivätkä he pysty lamauttamaan näitä lainkaan, jolloin paketin pitämisen kasassa taistelussa on huomattavasti vaikeampaa. Support kategorian heroilla on usein taikoja, jotka tekevät pelin alkuvaiheessa huomattavan paljon vahinkoa, sillä herojen hp määrät ovat vielä pieniä eikä vastustajilla ole itemeitä, jotka nostavat hp:ta tai anna suojaa taikoja vastaan. Tämän vuoksi support herot ovat suuressa roolissa pelin alkuvaiheessa, mutta menettävät tehokkuuttaan pelin edetessä pidemmälle. Support roolit ovat numeroissa neljä sekä viisi. Vitos position pelaaja on käytännössä läpi pelin täysin perseauki, sillä on ostelee roposillaan wardeja, smokeja ym. joukkueensa eduksi. Nelos position pelaaja saa itselleen hieman enemmän rahaa, siinä kuitenkaan pyörimättä. Nelosen tarkoitus onkin usein aloittaa taistelut, tai pitää huolta siitä, ettei vastustajan herot pääse karkuun. Yleisesti nelos position sankari tarvitsee yhden tai kaksi itemiä päästäkseen täyteen potentiaaliinsa.

Offlane

Offlane tai positio kolme on pelaaja, joka on mielenkiintoisessa tilanteessa. Radiantin puolella hänet lähetetään top lanelle, ja Diren puolella puolestaan bot lanelle. Offlanet ovat pelin vaarallisimmat paikat pelata, sillä tilaa ei juurikaan ole hakea last hittejä creepeistä saadakseen rahaa tai tasopisteitä. Offlanea pelaavat herot ovat usein initiaattoreita, jotka aloittavat taistelut vastustajan joukkuetta vastaan, tai vasta-hyökkääjiä joiden tehtävä on palauttaa voimasuhteet oman joukkueen hyväksi kesken joukkotaistelun. Offlane sankarit ovat usein “core” heroja joukkueelleen, joiden niskassa lepää vastuu vahingon tekemisestä, kun ottelu pääsee kunnolla vauhtiin, mutta ennen kuin ykkös- tai kakkosposition sankarit ovat täydessä iskussa.

Midlane

Midi tai kakkos position, miten ikinä asian haluaa nähdä. Keskellä karttaa kulkeva lane on ehkä pelin tärkein. Kyseisellä lanella peitsiään kalistelee herot, jotka hyötyvät eniten nopeasta rahan sekä tasopisteiden keräämisestä. Pelin keskimmäinen lane on lyhyin, joten joukkueiden creepit kohtaavat toisensa nopeammin, kuin muilla laneilla. Tästä syystä mid herot saavat nopeammin last hittejä -> he saavat nopeammin rahaa sekä tasopisteitä. Mid herot ovat usein sellaisia, joiden ultit tekevät aivan mieletöntä tuhoa vastustajille ja niiden avulla voidaankin saada suurta etua, kun lähdetään mähisemään vastustajia vastaan taisteluissa. Midissä olevat herot ovatkin lähestulkoon aina ensimmäisenä tasolla kuusi, jolloin ultit saadaan käyttöön. Samaisesta syystä nämä herot ovat usein niitä, jotka pelin alkupuoliskolla tekevät eniten vahinkoa vastustajiin.

Carry

Viimeisenä muttei vähäisimpänä on positio yksi, eli carry. Carry tarkoittaa kantamista, ja nimitys tuleekin siitä, että nämä herot ovat ne joista tulee todella voimakkaita, kun ne saavat kerätä tasopisteitä sekä kalliit itemit käyttöönsä. Kun näin tapahtuu, tulee niistä myös ylivoimaisesti kartan eniten tuhoa tekeviä heroja. Carryt ovat pelin alussa yleensä todella heikkoja, ja vaativatkin itselleen “lapsenvahdin” huolehtimaan siitä, että he saavat kerätä tasopisteitä sekä rahaa. Vastustajat hyökkäävät pääasiassa pelin alussa carryjen kimppuun, sillä kaikki mahdollinen progressin hidastaminen näiden herojen kohdalla on todella hyödyllistä. Jos carry kuolee ottelun alussa pari kertaa, jää se huomattavasti jälkeen rahallisesti sekä tasopisteissä, joka vaikuttaa olennaisesti pelin kulkuun. Carry roolia pelaavia pelaajia on usein mielenkiintoisinta seurattavaa sekä katsottavaa pelien kuluessa, sillä he tekevät eniten riskaabeleita asioita, jotka johtavat uskomattomiin henkilökohtaisiin suorituksiin joukkueelle edun saamiseksi.

The Kill Bounty

Yleisellä tasolla eniten kultaa ja tasopisteitä Dota 2:ssa saa tappamalla vastustajan heron. Erona suurimpaan osaan peleistä on se, että lukema ei ole staattinen. Sen sijaan sankarien arvo kullassa sekä tasopisteissä vaihtelee huomattavasti. Mitä korkeammalla tasolla hero on ja mitä enemmän tavaraa sekä kultaa heron repussa on, sitä arvokkaampi se on kuollessaan tappajalleen. Sen lisäksi, mitä enemmän herolla on tappoja ilman kuolemaa, sitä enemmän kultaa sekä tasopisteitä se kuollessaan hyökkääjille tarjoaa. Hero joka on tappanut useita sankareita putkeen saattavat olla tuhansien arvoisia, ja siitä syystä nämä monsterit ovatkin niitä, jotka halutaan tuhota mahdollisimman pian.

Kuten creeppien kanssa, kuollessaan herot antavat tasopisteitä kaikille lähellä oleville vastustajan heroille. Erona on kuitenkin se, että herot antavat myös rahaa läsnäolijoille, ja kaupanpäällisenä viimeisen iskun antanut hero saa merkinnän taposta + extra kullat tililleen.

Tämä on yksi Dota2 pelin “comeback” mekaniikoista. Jos joukkue on huonossa tilanteessa ja selkeästi häviöllä, mutta voittaa pari joukkue taistelua, tai saa tapettua muutaman todella arvokkaan vastustajan sankarin saa tappiolla oleva joukkue niin paljon kultaa sekä tasopisteitä, että se voi nousta nopeasti johtavaan asemaan pelissä.

Muuta tärkeää Dota2 pelistä

  • Stacking: Junglesta löytyviä neutraalien joukkojen leirejä on mahdollista saada syntymään useampi päällekkäin. Jokaisen uuden alkavan minuutin kohdalla tyhjiin leireihin syntyy uudet neutraalit hahmot, ja mikäli pelaaja nappaa leirissä olevat kaverit peräänsä oikealla hetkellä jää leiri tyhjäksi hetkellisesti jolloin sinne syntyy uudet kaverit. Neutral creepit eivät seuraa loputtomiin, vaan palaavat takaisin leiriinsä hetkellisen ajojahdin jälkeen. Yhteen leiriin voi saada kolme tai neljä ryhmää kerralla yleisesti. Näin ollen carry position pelaajat voivat tulla kerralla tuhoamaan enemmän tavaraa junglesta saaden nopeasti lisää kultaa sekä tasopisteitä. Stackaamisen hoitaa support roolin pelaajat, jotta carry ei menetä kultaa tai tasopisteitä omalta lanelta.
  • Ancient Creeps: Kartalta löytyy muutama neutraalien creeppien leiri, johon syntyy todella voimakkaita kavereita, jotka tunnetaan nimellä ancient creeps. Nämä otukset ovat vaikeampi tappaa, mutta antavat toki kuollessaan enemmän kultaa sekä tasopisteitä, kun tavalliset neutraalit jotka junglessa majailee. Support roolin pelaajat yleensä stackaavat näitä carryille, jotta he saavat nopeasti lisää likviditeettiä ostaakseen uusia itemeitä, sekä toki myös kasvattaakseen tasoaan.
  • Roshan: Riveriltä hieman midin yläpuolelta löytyy pimeä kohta kartalta, ja kyseisessä luolassa majailee Roshan, tai “Rosh”. Roshanin tappaminen antaa joukkueella huomattavan määrän kultaa sekä tasopisteitä, ja sen lisäksi maahan putoaa Aegis of the Immortal -itemi. Aegiksen nappaava hero herää uudelleen henkiin kuoltuaan taistelussa sen kantajana. Roshanin tappaminen ei kuitenkaan ole helppoa todellakaan, sillä ensinnäkin luolan suuaukko on todella pieni, joten sinne meneminen on riskaabelia puuhaa. Sen lisäksi vastustajat voivat tulla kimppuun smoken avulla, jolloin Roshania vastaan taistelevat ovat jumissa luolassa. Monet pelit kääntyvät juuri huonon Roshan ajoituksen takia, kun joukkue jää kiinni huonolla hetkellä.
  • High Ground: Dota2 pelistä löytyy korkeuseroja joista käytetään nimitystä high ground (korkeampi alue) ja low ground (matalampi alue). High ground tarjoaa joukkueelle tai pelaajalle suuren taktisen edun, sillä low groundilla oleva hero ei näe high groundille, ellei siellä ole wardia antamassa näkyvyyttä. Sen lisäksi low groundilta hyökkääminen high groundille ei ole suotuisaa, koska iskut eivät välttämättä mene perille. Molempien tukikohtien sisäänpääsy paikat ovat high groundia, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että puolustavalla joukkueella on aina etu hyökkäyksen sattuessa. Monilla joukkueilla onkin ongelmia päästä high groundille, ja häviävät otteluita sen takia, vaikka olisivatkin selkeässä johdossa läpi ottelun. Tämä on yksi Dota2 pelin comeback -mekaniikoista samalla, sillä mikäli joukkue ei pysty/osaa nousta high groundille oikein, ei se pysty voittamaan peliä.
  • Fortification: Molemmilla joukkueille on toiminto, jolla se saa omista rakennuksistaan haavoittumattomia hetkellisesti. Toiminnan käytön tunnistaa siitä, että rakennusten ympärille tulee kultainen ympyrä, eikä iskut tee niihin vahinkoa. Toiminnossa on viiden minuutin cooldown, mutta Tier 1 tornin kaatuminen resettaa cooldownin välittömästi.

Yhteenveto Dota 2 -videopelistä

Aluksi peli voi tuntua todella vaikealta ymmärtää ja käsittää, sillä tapahtumaa on todella paljon. Varsinkin uusille silmille peli voi tuntua yksinkertaisesti liian sekavalta, jotta siitä tajuaisi yhtään mitään. Kärsivällisyys on kuitenkin hyve, joka Dotan kanssa kannattaa muistaa joka hetki. Pikku hiljaa pienet ja suuret asiat pelin sisällä alkavat valkenemaan, ja ymmärrät mitä tapahtuu tai miksi jotain asioita tehdään. Siinä vaiheessa alat myös kokemaan nautintoa lajin katselusta, ja pääset elämään mukana siinä tunteiden vuoristoradassa, jota Dota 2 ja muut esports pelit parhaimmillaan tarjoaa. Mukavia katseluhetkiä!

 

Teemu Maarela image
Teemu Maarela Maarela [email protected] Head of Esports

Teemu Maarela is an all around esports guy, who is desperately in love with Dota 2. He is the Head of Esports of the company and contributes to Esports Vikings in Finnish and English.

Gdpr Image

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi

Painamalla mitä tahansa linkkiä sivustollamme, annat hyväksyntäsi evästeiden käytölle.