Counter Strike: Global Offensive
Counter Strike, tai CS niinkuin yleensä sanotaan on ylivoimaisesti maailman suosituin ja pelatuin FPS peli. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten myös CS:llä, usein käytetään termiä “kynäri”, kun pelistä puhutaan. Alunperin Half Life:n lisäosana julkaistu peli nousi nopeasti suureen suosioon yli itse Half Lifen ja tarina sai alkunsa. CS 1.6 oli peli joka tarjosi FPS peleistä nauttiville uudenlaisen alustan harrastaa ja pelaajia kertyi nopeasti todella paljon. Condition Zero oli pelisarjan toinen julkaisu, joka kuitenkin oli osittain suuri pettymys ja pelaajat jatkoivat mieluummin 1.6:sen parissa.
Vuonna 2004 Counter Strike: Source näki päivänvalon, ja se mullisti pelaamisen uudelleen paremmilla grafiikoilla, samalla uusi pelimoottori teki pelaamisesta parempaa ja mielekkäämpää, ja CS:n suosio nousi entisestään. Source ei kuitenkaan miellyttänyt kaikkia, ja monet pelaajista jäivät edelleen mieluummin 1.6:sen pariin. Molempiin versioihin kehittyi kuitenkin kova kilpailullinen skene.
Nykyinen CS, Global Offensive tai CS:GO tuli ulos 2012, ja samoihin aikoihin alkoi lopullinen videopelien vallankumous. Peliä pelataan 5v5 joukkueilla, ja vastakkain ovat terroristit (T:t tai terot) ja poliisit (CT:t). Terroristien on tarkoitus asettaa pommi maahan ja saada se räjäytettyä (40sekuntia pommin asettamisesta). Poliisit yrittävät tämän estää, ja mikäli pommi on maassa pitää heidän päästä purkamaan se ennen räjähdystä. Kierroksen voittaa myös, mikäli saa tapettua kaikki vastustajat ennen kuin pommi on maassa. Kierrokset kestävät 2 minuuttia ja voittajajoukkue on se, joka ensin voittaa 16 kierrosta. Ottelun erä kestää aina 15 kierrosta, joten molemmat pääsevät pelaamaan molemmilla puolilla, ja mikäli 30 kierrokset jälkeen ollaan tasoissa (15-15) tulee jatkoaika, jossa paremmuus määritetään.
CS -pelit eroaa muista FPS peleistä paljon siksi, että siinä on todella tärkeässä roolissa kassanhallinta, kierrosvoitoista ja tapoista saa rahaa, ja jokaisella kierroksella tulee ostaa uudet suojat ja aseet. Toki hengissä selviämisen jälkeen ei uusia seuraavalla kierroksella tarvitse. Näin ollen hyvät pelaajat laskevat myös vastustajien varoja, jotta pystyy arvioimaan minkälaisella varustuksella sekä aseilla vastustaja seuraavalle kierroksella tulee, joka vaikuttaa olennaisesti hyökkäys/puolustus taktiikoihin.
Counter Strike: Global Offensive pitää sisällään kymmeniä erilaisia karttoja, jotka ovat erilaisista miljööstä, ja ne ovat kaikki myös täysin erilaisia. Yleisesti ottaen “competitive poolissa” eli kilpailullisissa kartoissa on aina seitsemän erilaista kerrallaan. Nämä Seitsemän karttaa vaihtelee muutaman kerran vuodessa, kun joku otetaan pois päivityksiä varten ja jokin toinen uudistettu tulee tilalle. Legendaarisimpia karttoja, jotka ovat olleet mukana alusta asti 1.6 ajoista, ja niitä edelleen kilpailullisesti pelataan ovat: Nuke, De_Dust2 sekä Cobblestone. Toki kaikki kolme on saanut makeoverin, ja niissä on muutoksia alkuperäisiin koskein reittejä, pommi paikkoja jne. Mutta pohja on kuitenkin sama, ja pelaajat tunnistavat ne helposti.
Kyseessä on äärimmäisen viihdyttävä peli katsojille, ja YLE:llä CS 1.6 legenda Juha “AnGeLdUsT” Kurppa selostaakin pelejä Teemu “Wabbit” Hiilisen kanssa siten, että kuka tahansa pääsee mukaan sen sykkeeseen. Tosin mukaan ovat tulleet myös WeCastFin Twitch kanavalla suomalaisten pelejä selostavat Tomi “toMi” Pitkänen, Kalle “Galezki” Kareinen, sekä Timo "Stimby" Pölkki, joiden selostukset ja lähetykset on otettu todella suurella isolla vastaan.
Nykyään tunnetuin kotimainen pelaaja on Aleksi “Allu” Jalli, joka vastikään siirtyi takas Suomalaisen ENCE:n riveihin nostamaan kotimaista CS:GO’ta uudestaan huipulle. Toki samaisessa joukkueessa pelaa myös young gun Jere “sergej” Salo, AleksiB, Aerial, sekä Xseven. ENCEn taustalla on yksi kotimainen legenda Joona “natu” Leppänen, joka on myös tuttu kasvo suurien turnausten asiantuntijapaneelissa. Tärkeä nimi mainita on myös HAVU Gaming, jonka taustalla hääräävät mm. Janne “Kuppi” Kuparinen ja Toni “ToNppa” Luhtapuro. Mukavaa on ollut huomata, että myös muut organisaatiot ottavat askelia kohti kansainvälistä huippua, kuten esimerkiksi Superjymy. Matkaa on toki vielä edessä, mutta suunta on oikea.