Jalkapallovedonlyönti

Maailman pelatuin, seuratuin ja suosituin urheilulaji on kiistatta jalkapallo. “Anna lapselle pallo, ja hän alkaa pelaamaan.” -sananlasku pitää kutinsa, sillä jalkapalloa pelataan joka puolella maailmaa. Osittain lajin suosioon vaikuttaa se, että se vaatii nimenomaan vain jotain potkittavaksi, jonka vuoksi lajia voi pelata kaikkialla. Laji toimiikin monissa köyhissä maissa pakokeinona todellisuudesta, pelatessa unohtuu asiat jotka normaalisti painavat keskellä harmaata arkea.

Jalkapallo on itsessään todella hidastempoinen peli, joka vaikuttaa olennaisesti vedonlyöntiin ja sen kohteisiin. Maailman seuratuin laji on myös maailman suosituin lajeista, kun katsotaan vedonlyönnin kannalta. Jalkapallo tarjoaa loputtomat määrät kohteita niin prematch, kuin live-vetoihin, jonka vuoksi lajista lyödään aivan julmetut summat vetoa päivittäin. Ennakkoasetelmat ovat usein keskiössä, kun puhutaan jalkapallo vedonlyönnistä, sillä ne kertovat hyvin paljon ennakkoon tulevan ottelun kulusta. Siitä syystä jalkapallo-otteluista on helppo lyödä live-vetoja, varsinkin jos itse vielä ottelua seuraa esimerkiksi television välityksellä.

Nyky jalkapallossa tietynlaisen ongelman on luonut raha, sillä sarjoista löytyy yleensä pari joukkuetta jotka pelaavat loputtomalla kassalla. Pienemmät seurat joutuvat tyytymään kakkoskorin pelaajiin, kun miljardöörit heittää satoja miljoonia siirtokuluihin ostaakseen parhaat mahdolliset pelaajat joukkueeseensa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan eri lajien pääsarjoista tutut draftit tai palkkakatot loistavat poissaolollaan, joka luo jalkapallon ympärille tietynlaisen kuplan. Sen kuplan sisällä vallitsee villin lännen tapaan isomman ja vahvemman oikeus, rahalla saa ja hevosella pääsee.

Ennakkoasetelmat

Ennen kuin lyöt yhtään vetoa sisään, pitää tutustua ennakkoasetelmiin, mutta miksi? Perstuntumalla lyödyt vedot ovat silkkaa nopan heittoa vailla mitään todellista ideaa tai syytä edes lappuja tehdä. Mikäli haluat tehdä rahaa vedonlyönnillä, niin vaatii se sinulta sen verran, että tutkit hieman joukkueiden taustoja koskien edellistä viittä ottelua. Saat tietoa siitä kuinka paljon kumpainenkin ryhmä on tehnyt ja päästänyt maaleja, kuka niitä on tehnyt ja minkä tasoisia vastustajia joukkueella on viime aikoina ollut. Lisäksi tarkista aina onko joukkueella loukkaantumisia, sillä avain pelaajien puuttuminen voi muuttaa joukkueen pelaamista huomattavan paljon.

Mikäli toinen on hävinnyt edelliset viisi ottelua esimerkiksi 0-1 tai 2-1 lukemin jokaisen, ja toinen on voittanut ottelunsa useammalla maalilla voi olla hyvä idea pelata aasialainen tasoitusveto hyvässä formissa olevan joukkueen puolesta. Tasoitusveto siksi, että pelkälle voitolle tarjolla ei todennäköisesti ole pelattavaa kerrointa. Jos kuitenkin uskot, että altavastaaja pystyy rikkomaan tappioputkensa, niin yleensä tällaisessa tilanteessa saat suhteellisen hyvän kertoimen sille. Kotietu on myös hyvä ottaa aina huomioon, ja sitä varten kannattaa tarkistaa joukkueen edelliset 10 kotiottelua, että saako joukkue selkeää etua kotiyleisön metelistä vai ei.

Kuntopuntari ja sen tärkeys

Alkukaudesta kannattaa katsoa harjoituskauden otteluita, sekä edelliskauden tuloksia (mikäli joukkueen runko on pysynyt samana). Sen jälkeen sarjataulukko sekä edelliset ottelut antavat erittäin tärkeää dataa analysoitavaksi. Kuntopuntari ei ole tarkka, sillä joukkue on voinut pelata ennakkoon huomattavasti heikompia joukkueita vastaan, mutta se antaa osviittaa siitä, miten joukkue on pelannut. Jos siis tykkäät antaa kuntopuntarille painoarvoa, kun tutkit tulevia kohteita, kiinnitä huomiosi vastustajiin.

Sarjataulukkoa ihmettelemällä pääset hieman syvemmälle tilastoihin. Tärkeitä asioita huomioida on mm. tehtyjen sekä päästettyjen maalien määrät, kuten myös koti- ja vierastilastot. Loppujen lopuksi sarjataulukko kertoo sinulle miten joukkue on kauden aikana pärjännyt siihen asti, ja saat selkeän ennakkoasetelman jokaiseen otteluun sen avulla. Lisäksi samainen tilasto kertoo sinulle ottelun tärkeydestä. Esimerkiksi tiukasti mestaruudesta tai putoamista vastaan taisteleva joukkue tulee antamaan jokaisessa pelissä 150%, kun taas keskikastin joukkue jonka viimeiset ottelut on “pelailua” ei välttämättä tule yhtä kovaa.

Kokoonpanot

Tätä aihetta sivuttiin aikaisemmin jo lyhyesti, mutta nostetaan se vielä framille suuremmassa mittakaavassa. Joukkueilla on usein hyvin selkeät aloittava kokoonpano, jossa pääosin vain muutama pelaaja vaihtaa penkin ja aloittavan porukan välillä. Jokaisesta joukkueesta löytyy myös omat tähtipelaajat, joiden puuttuminen kokoonpanosta voi vaikuttaa erittäin suuresti pelin kulkuun. Ajatellaan, että FC Barcelona pelaa ilman Suarezia, se ei ole maailman loppu ja joukkue on edelleen erittäin vaarallinen ihan sama kuka siellä on vastassa. Toisaalta taas on joukkueita, joissa tähtipelaajan loukkaantuminen tuhoaa kertalaakista mahdollisuudet voittoon.

Suosittelemme pitämään tarkasti silmällä joukkueiden avauskokoonpanoja, sekä loukkaantumistilanteita. Mikäli avaavassa kokoonpanossa on ennakkoon muutoksia tai tiedetään, että tärkeä avainpelaaja on poissa vaikuttaa se olennaisesti vedonlyöntiin. Toki hetkittäin tulee tilanteita, jolloin jokin nuori lupaava pelaaja alkaa hieman odottamatta lunastamaan potentiaalin etukäteen ja joukkueen iskukyky kasvaa huomattavasti. Silloin altavastaaja voi nousta sille positiiviseen asemaan, kun nuori pelaaja pyrkii ottamaan paikkaansa parrasvaloista ja hyppää esimerkiksi jonkun maaleja takovan tähtipelaajan saappaisiin voittoisasti.

Jalkapallovedonlyönti kohteet

Maailman seuratuin, suosituin sekä vahvasti vedonlyönnissä läsnä oleva laji tarjoaa vedonlyöjälle loputtoman määrän kohteita sekä pelattavaa. Jalkapallo on siitä mielenkiintoinen laji vedonlyöntiin, että kohteet pysyvät melkeinpä samoina oli kyse sitten pre match tai live-vedoista. Tämä johtuu osittain siitä, että peli on hidastempoinen, joten pelin eri osa-alueen “minikohteet” ovat ajankohtaisia läpi otteluiden. Kaikille on varmasti tuttua perinteinen voittajan veikkaaminen, mutta se ei ole edes jäävuoren huippu, vaan yksittäinen lumipallo jäävuoren pinnalla.

Maali-vedot ja maalimäärä-vedot

Katsomalla molempien joukkueiden edellisen viiden ottelun tehtyjen sekä päästettyjen maalien määriä, sekä joukkueiden mahdollisia tasoeroja saa jonkinlaisen kuvan siitä, kuinka paljon maaleja ottelussa mahdollisesti tehdään. Sen perusteella on hyvä lähteä pelaamaan O/U maalimäärä vetoja. Lisäksi voit veikata esimerkiksi ensimmäisen tai toisen puoliajan tulosta sekä maalimäärää. Tähänkin saa dataa tutkimalla onko mikäkin joukkue suoriutunut paremmin ensimmäisellä vai toisella jaksolla jne.

Draw no bet

Perinteisen 1x2 veikkausten rinnalle on tullut mielenkiintoinen vaihtoehto Draw No Bet. Tässä vetomuodossa lyöt toista joukkuetta voittamaan, ja tasapelin sattuessa saat panoksesi takaisin. Kertoimet ovat toki heikommat, kun kolmen suunnan vedoissa, mutta panoksen häviämiselle mahdollisuus on 33,3% joka on huomattavasti pienempi, kuin normaalisti. Tämä ei toki ole mitenkään tähtiin kirjoitettu, sillä joukkueiden voimasuhteet vaihtelevat. Mutta lyömällä DNB -vetoja häviät panoksen keskiarvoisesti harvemmin.

Handicap eli tasoitusvedot

Handicap tarkoittaa vedonlyönnissä tasoitusta. Lyömällä esimerkiksi HJK +2,5 vedon tarkoittaa se sitä, että HJK johtaa ottelun alkaessa kahdella ja puolella maalilla. Jos siis HJK häviää ottelun 2-0 on vetosi silti voittava, koska sinun lapulla HJK on tehnyt kaksi ja puoli maalia. Yleensä ennakkosuosikkeja pelataan miinusmerkkisellä tasoituksilla, sillä niiden avulla saa parempaa kerrointa, mutta joukkueen tulee silloin voittaa myös useammalla maalilla.

-Cast vedot

Tässä veto muodossa mukana on useampi kohde, joiden tulee osua jotta vetosi voittaa.

  • Wincast - maalintekijä + ottelun tulos, esimerkiksi: Pukki, Norwich City voittaa.
  • Scorecast - maalintekijä + tulosveto, esimerkiksi: Sparv, 3-3.
  • Timecast - maalintekijä + maalintekoaika, esimerkiksi: Pukki, 35-45min.

Näille kolmelle eri esimerkille saa yleisesti aika mukavaa korotettua kerrointa perus maalintekijä veikkaukseen verrattuna, mutta riski on toki myös suurempi. Kuitenkin esimerkiksi wincast -vedot voivat olla pelaajille hauskoja sekä hyviä veto muotoja. Suosittelemme kuitenkin aina miettimään kahdesti ennen kuin lyöt kohteita lapulle, sillä kuten sanottu, riski on suurempi.

Pelaaja-vedot

Jokaisesta ottelusta löytyy todella suuri määrä kohteita yksittäisten pelaajien suorituksille. Löytyy erilaisia kohteita maalintekijöille, kohteita keltaisille- sekä punaisillekorteille, sekä mm. rikkeiden tekijöistä kohteita. Jokainen pääsarjatason ottelu Euroopassa, sekä totta kai Mestarien Liiga ja Eurooppa Liiga tarjoavat loputtomat mahdollisuudet vedonlyöjille. Näitä kannattaakin hyödyntää mahdollisimman laajalla skaalalla.

Muut vedot

Kaiken tämän yllä mainitun lisäksi löytyy eri pelikellon aikoihin perustuvia vetoja, kulmien määriä, se paljon muuta. Voit esimerkiksi lyödä livestä tuleeko jonkun yhden minuutin sisällä rajaheitto tai vapaapotku. Vastaavia pikku kohteita löytyy tuhoton määrä eri otteluihin, ja mikäli seuraat jotain ottelua esimerkiksi television välityksellä, voi näistä kohteista löytää mukavaa pientä lisä jännitettä ottelun tiimellyksessä.

Yhteenveto jalkapallo vedonlyönnistä

Tämä artikkeli pitää sisällään paljon tietoa joka toivottavasti on sinulle hyödyllistä. Paketti on varsin tiivis, mutta näiden ohjeiden avulla varsinkin uudet vedonlyöjät pääsevät alkuun. Jalkapallo on hieno laji ja vedonlyönti on hauskaa puuhaa, yhdistämällä nämä kaksi saat lisää jännitettävää peleihin joita seuraat ja saatat samalla saada lisää täytettä lompakkoon. Muista kuitenkin aina, että mikäli haluat oikeasti pelata voittavaa vedonlyöntiä, lyö singlejä. Combo vetojen suuremmat kertoimet ovat houkuttelevia, mutta ne ovat myös petollisia, sillä kolmen kohteen lapulla se “varmin” menee usein pieleen, kun kaksi muuta on osunut ja voitot jäävät saamatta. Mukavia hetkiä jalkapallon ja vedonlyönnin parissa, ja muista pitää järki mukana!

 

Teemu Maarela image
Teemu Maarela Maarela [email protected] Head of Esports

Teemu Maarela is an all around esports guy, who is desperately in love with Dota 2. He is the Head of Esports of the company and contributes to Esports Vikings in Finnish and English.

Gdpr Image

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi

Painamalla mitä tahansa linkkiä sivustollamme, annat hyväksyntäsi evästeiden käytölle.