Formula 1 vedonlyönti

Monet vedonlyönnin ammattilaiset ovat lopettaneet Formula 1 vedonlyönnin, koska voittava vedonlyönti kyseisestä sarjasta on vaikeutunut huomattavasti. Samaan aikaan kuitenki huvikseen harrastuksena vetoa lyövät ihmiset, jotka seuraavat aktiivisesti formuloita voivat edelleen tienata itselleen rahaa koko F1 -kauden ajan, sillä syvä lajituntemus sekä ymmärrys antaa vieläkin etua bookkereihin nähden. Mikäli olet ns. laji-niilo voi myös sinusta kuoriutua voittaja Formula 1 vedonlyöjä, mutta se vaatii totta kai motivaatiota, tarkkuutta, nopeaa ajattelukykyä sekä rohkeutta kokeilla. Asiantunteva vedonlyöjä joka on aidosti kiinnostunut lajista on vahvoilla, kun vetoja formuloista lyödään sisään.

Formula 1:nen oli vedonlyönnin saralla aikanaan samanlaisessa tilanteessa, kuin missä elektroninen urheilu on tällä hetkellä. Laji nousi nopeasti erittäin suureen suosioon 90-luvun lopulla sekä 2000-luvun alussa, ja TV-näkyvyys pakotti palveluntarjoajat ottamaan Formula 1-tapahtumien kertoimet valikoimiinsa. Ongelmat vedonvälittäjille tuli samassa veneessä, sillä heillä ei ollut aikaa eikä resursseja palkata ihmisiä tutkimaan kertoimia tarkkaan ennen niiden julkaisua. Laji-niilot takoivat isoa rahaa lyömällä vetoa formuloista useamman vuoden ajan. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja vedonvälittäjät ovat saaneet organisaatioihin työskentelemään alan rautaisia ammattilaisia vastaamaan kertoimien laskemisesta, joka vaikuttaa olennaisesti markkinoiden kiristymiseen. Tästä syystä ns. löysää rahaa liian suurten kertoimien muodossa on huomattavasti vähemmän tarjolla.

Kuitenkin edelleen asiansa osaava fani, joka on perillä lajin ja sarjan tapahtumista voi voittaa markkinat ja tehdä suhteellisen mukavia summia rahaa lyömällä vetoa. Samanlaisia jättimäisiä rahoja mitä 10 vuotta sitten taottiin ei ole tietenkään enää tarjolla, mutta voittava vedonlyönti on kuitenkin mahdollista. Tragi-koomisella tavalla ammattivedonlyöjien käyttämät laskutavat, tietokannat sekä numeroilla leikkiminen ei ole riittävä enää markkinan voittamiseen. Formula 1 fanit voivat kuitenkin omalla henkilökohtaisella tietämyksellään rikkoa markkinan, ja saada sitä tietotaitoa hyödyntäen omalle tilille lisää pelimerkkejä.

Formula 1 mestaruuskilpailu vetovihjeet

F1 sarjassa on tällä hetkellä 10 tallia, 20 kisakuljettajaa sekä 21 osakilpailua. Kisaviikot rakentuvat perjantain avoimista harjoituksista, lauantain kolme osaisista aika-ajoista sekä sunnuntaisin ajettavasta kilpailusta. Kisaviikonloppuna sunnuntaisin ajettava osakilpailu on totta kai aina tärkein osa, jonka perusteella kuskit sekä tallit saavat pisteitä taistelussa niin kuskien, kuin tallien maailmanmestaruudesta. Pisteitä jokaisessa kisassa itselleen ansaitsee kymmenen parhaiten sijoittunutta kuljettajaa. Voittaja saa 25 pistettä, toiseksi tullut 18 ja kolmanneksi sijoittunut 15. Pisteet laskevat huomattavasti palkintokoroke sijoitusten jälkeen.

Normaali Formula 1 kisaviikonloppu on hyvin erilainen, kun verrataan suurimpaan osaan muusta urheilusta. Koripallo, jääkiekko, tennis, jalkapllo sekä monet muut suositut lajit ovat pääasiassa joukkue vs. joukkue, joten mahdollisia lopputuloksia on voitto, tasapeli, sekä häviö. F1 kisassa on mukana 20 kuljettajaa, jonka vuoksi mahdollisia erilaisia lopputuloksia jokaiselle kilpailulle on aivan käsittämättömät 2 432 902 008 176 640 000. Tämä on yksi syy sille, miksi formulat tarjoavat niin huiman määrän vaihtoehtoja vedonlyöntiin, mutta samaan aikaan se aiheuttaa myös harmaita hiuksia. Autot ja kisat kehittyvät koko ajan, joten muutosten kanssa perässä pysyminen voi olla maallikolle paikoittain erittäin vaikeaa.

Kisaviikonlopun avoimet harjoitukset

Kisaviikonloppujen perjantaina alkaa radoilla tapahtua, kun avoimet harjoitukset pyörähtävät käyntiin. Ensin kuljettajat pääsevät radalle 90 minuutiksi totuttelemaan rataan uudelleen ja testailemaan erilaisia kisataktiikoita ym. Harjoituksilla ei ole yleensä suoranaisesti mitään tekemistä itse kisan kanssa, mutta jotain hyödyllistä niistä voi huomioida. Tästä syystä kannattaakin suosiolla jättää vedonlyönnit harjoituksista pois, koska varsinkaan kärkipään kuskit eivät välttämättä aja niin kovaa, kuin kisassa tulevat ajamaan. Siitä syystä ennakkoon nopein kuski saattaa jäädä alle keskitason kierrosaikojen kanssa avoimissa harjoituksissa. Harjoituksia kannattaa kuitenkin seurata, sillä niistä saa osviittaa autojen sekä kuskien sen hetken tilasta.

Hyvä knoppitieto on myös se, että autojen polttoainemäärät eivät ole tiedossa. Tämä on olennainen seikka, sillä polttoaineen määrä vaikuttaa huomattavasti auton painoon, joka vaikuttaa nopeuteen. Jotkut tallit - kuten Williams esimerkiksi - ajaa todella kevyellä autolla harjoituksissa, jonka takia kierrosajat ovat usein nopeita, mutta eivät kisassa pääse samoihin nopeuksiin, sillä auto on huomattavasti painavampi.

Harjoitusten toinen osuus kertoo jo enemmän, kun rata on puhdistunut ajettujen kierrosten myötä ja kierrosajat ovat lähempänä sitä, mitä itse kisassa tullaan näkemään. Normaalisti toisissa harjoituksissa kuskit myös ajavat pehmeämmällä rengasseoksella. Siitä syystä kannattaa kiinnittää huomiota kierrosaikoihin, sillä ne antavat viitteitä eri kuskien vauhdista ajatellen lauantain aika-ajoja, joiden perusteella sunnuntaina olevan kisan lähtöruudut jakautuvat.

Mainittakoon vielä, että yleisesti toisten harjoitusten jälkimmäisellä puoliskolla kuskit ajavat usein enemmän ja pidempiä aikoja, jotta he pääsevät mahdollisimman lähelle kisaolosuhteita autonsa kanssa.

Lauantain aika-ajot

Lauantaisin kuljettajat saavat tunnin avoimet harjoitukset vielä ennen aika-ajojen alkua. Kuskit saavat siis ottaa tuntumaa rataan vielä kerran ennen kuin aika-ajot starttaavat. Vedonlyöjän kannattaa ennen aika-ajojen alkamista kannattaa tarkistaa sääolosuhteet, sillä sateisessa kelissä radalla voi tapahtua enemmän kömmähdyksiä, sekä ennalta-arvaamattomia asioita. Jotkut kuljettajat ovat parempia sateella, kuin toiset ja autot joilla on enemmän downforcea suoriutuvat yleisesti paremmin huonommalla kelillä.

Nykyisellään aika-ajot koostuvat kolmesta tasosta, joista jokaisella osa autoista putoaa pois. Riippuen autojen määrästä hitaimmat putoavat Q1 osuudessa, uudemman kerran porukkaa karsitaan Q2 osuudessa, ja lopuksi jäljellä Q3 osuudessa on 10 kuskia, jotka kilpailevat eturivin paikoista starttiruudukossa.  

Erittäin hyviä kertoimia seuraamiseen aika-ajoissa, on kisa paalupaikasta. Tässä vaiheessa kisaviikonloppua olet nähnyt jo useammat harjoitukset, sekä autojen nopeuden aika-ajoissa, joten vedonlyöjällä pitäisi olla riittävästi informaatiota paalupaikkavetojen lyömiseen. Harjoitusten aikana pystyy keräämään informaatiota talleista sekä autoista, ja siitä miten ne ovat käyttäytyneet. Sen perusteella on hyvä lyödä vetoja mahdollisista paalupaikan ottajista.

Sunnuntain osakilpailu

Kilpailu voi kestää maksimissaan kaksi tuntia, ja se voi olla pisimmillään 305 kilometriä kokonaisuudessaan. Mikäli kisan aikana tulee punainen lippu, voi kilpailu kilpailuaikaa määrällisesti pidentää poikkeussäännön myötä.

Kisa voi periaatteessa olla ohi ensimmäisen kierroksen jälkeen, sillä kuski joka on ensimmäisenä pääsee ajamaan tyhjällä radalla. Formula1 autojen vauhti sekä kunto lepää vahvasti sen aerodynaamisissa siivissä, jotka luovat downforcea sekä pitoa tiehen - puhdas ilma, jota ensimmäisenä ajava auto hengittää mahdollistaa täyden suorituskyvyn saamiseen.

Mikäli kisan aikana tapahtuu onnettomuus tulee radalle turva-auto, tai virtuaalinen turva-auto -tila otetaan käyttöön. Turva-autoja nähdään useammin katuradoilla, joissa tilaa esimerkiksi ohittamiselle on vähemmän, ja käännösten lisänä ei ole pitkää hiekkakenttää, vaan metalliseinä, tällaisia ratoja ovat mm. Monaco sekä Singapore. Turva-auto tuppaa muuttamaan kisan rakennetta huomattavan paljon. Turva-auton tulo radalle tuottaa toisille etua, ja toiset menettävät hyviä asemiaan sen myötä.

Sunnuntai on kisaviikonlopun tärkein päivä, jolloin kaikki se tieto jota katsoja pystyy perjantaina ja lauantaina keräämään pääsee valloilleen. Talli voi napata itselleen eturivin paikat, mutta huono rengasvaihtoehto voi tuhota haaveet kisan voitosta - tämä on ollut ongelma usein Mercedeksellä aiemmilla kausilla. Kannattaakin siis ehdottomasti pitää tarkasti silmällä talleja ja kuskeja, joilla on yleisesti realistiset mahdollisuudet voittaa kilpailu.

Formula1 vedonlyönti - Tärkeät pointit  

Formula1 kausi alkaa maaliskuussa Australiasta, ja se päättyy marraskuussa Brasilian osakilpailuun. Matkan varrelle mahtuu kaikkiaan 21 kisaviikonloppua, jotka tarjoavat vedonlyöjille todella leveällä skaalalla mahdollisuuksia sijoittaa rahaa erilaisiin kohteisiin, koko kauden kattaviin sekä yksittäisiin kisaviikonloppuina tapahtuviin. Formula1 vedonlyönnissä suosittelemme suosimaan outright, eli kausivetoja. Tämä siksi, että formuloissa kauden aikana sattuu ja tapahtuu kaikenlaista jatkuvasti, jonka myötä kausivetoja voi lyödä pitkin kautta, kun kertoimet muuttuvat kisaviikonloppujen tapahtumien mukaan.

F1 maailmanmestari kertoimet

Vedonlyöjät voivat lyödä vetoja jokaisen kauden maailmanmestarista läpi kauden. Vielä tällä hetkelläkin on siis mahdollista lyödä vetoja kuluvan kauden mestarista, vaikka kisoja on jäljellä enää kourallinen. Maailmanmestariksi formuloissa kruunataan se kuljettaja, joka kerää eniten pisteitä kauden aikana osakilpailuista. Mikäli vetolapullasi on kuljettaja, jolla on eniten MM-pisteitä kasassa viimeisen kisan päätyttyä, napsahtaa pelitilillesi rahat.

Monet tekevätkin niin, että katsovat kauden pari ensimmäistä kisaa nähdäkseen tallien sekä kuljettajien vauhdin ja potentiaalin, ennen kuin laittavat vedot sisään. Tämä johtuu siitä, että ennen kauden alkua vedot lyödään enemmän ja vähemmän perstuntumalla, sillä dataa suorittamisesta ei vielä ole olemassa. Odottamalla parin kisan verran saat enemmän tietoa ja täten myös vetosi on lyöty vahvemmalle pohjalle.

F1 tallien maailmanmestaruus kertoimet

Kuskien maailmanmestaruuden lisäksi voit myös lyödä vetoa tallista, joka voittaa tallien välisen maailmanmestaruuden. Tämä palkinto jaetaan sen perusteella, minkä tallin kuljettajat ovat keränneet yhteenlaskettuna eniten MM-pisteitä osakilpailuista. Voi siis hyvinkin olla, että kuskien maailmanmestaruuden voittavan kuljettajan talli ei voita tallien välistä mestaruutta, mikäli toinen kuljettava ei kerää riittävästi pisteitä. Esimerkiksi kaudella meneillään olevalla F1 2018 -kaudella Lewis Hamilton on kuljettajien MM-johdossa, mutta Ferrari voi silti voittaa tallien välisen maailmanmestaruuden.

F1 osakilpailun voittajakertoimet

Jokaiseen osakilpailuun on tarjolla todella paljon erilaisia kohteita eri sivustoilla, jotka vedonlyöntiä formuloihin tarjoavat. Ylivoimaisesti suosituimmat kohteet ovat kuitenkin vedot osakilpailun voittajasta. Itse veto on sinäänsä helppo, kuka kuskeista ajaa ensimmäisenä maaliin, kun ruutulippu pääsuoralla heiluu. Veikkaajalle siis kysymys on siitä, että onko vetolapulla sama nimi, kun television ruudussa osakilpailun voiton ratkettua.

F1 kisojen palkintopalli kertoimet

Kisan voittajan lisäksi on mahdollista veikata palkintopallisijoituksia. Käytännössä siis sen sijaan, että nappaat lapulle kuljettajan jonka oletat voittavat kilpailun, voit veikata kuskeja sijoille 1.-3. Täten voit siis lyödä lapulle vaikka kolme kuljettajaa. Jos valitsemasi kuljettajat ajavat itsensä palkintopallille, napsahtaa pelitilisi saldoon voittavan vedon rahat täytteeksi.

Kuski vs kuski -kohteet  

Formulat mahdollistavat myös vedonlyönnin kahden kuskin väliseen suorittamiseen, se mikä tässä on mielenkiintoista on se, että voit lyödä myös saman tallin kuljettajia. Tässä tosin pitää ottaa huomioon se, kumpi kuljettajista on tallin ykköskuski, varsinkin jos meinaat betsata kärkitallien kuljettajakaksikkoa. Esimerkiksi Mercedeksellä Hamilton on ykköskuski, ja Bottas kakkonen, näin ollen Bottas ei yleisesti tule voittamaan Hamiltonia, sillä Bottaksen pitää päästää Hamilton ohittamaan. Jos siis lyöt samassa tallissa ajavien kuskien välistä vetoa, kannattaa keskittyä joihinkin muihin, kun Ferrariin tai Mercedekseen.

Paalupaikka kertoimet

Lauantaisin ajettavat aika-ajot tarjoavat paljon hyvää pelattavaa vedonlyöjille, sillä tarjolla on yleisesti todella laajalla skaalalla kohteita. Tunnin kestävissä aika-ajoissa kuljettavat pyrkivät ajamaan nopeimman mahdollisen kierroksen napatakseen mahdollisimman hyvän sijoituksen starttiruudukosta. Kisasta riippuen starttiruudukon sijoitus vaikuttaa hyvin olennaisesti kisan kulkuun, sillä varsinkin Singaporen ja Monacon kaltaisilla radoilla ohittaminen on erittäin vaikeaa, joten startti eturivistä antaa luonnollisesti paljon etua.

Nopeimman kierroksen kertoimet

Perjantain vapaiden harjoitusten sekä lauantain aika-ajojen perusteella pystyy vedonlyöjä tekemään päätelmiä siitä, kuinka paljon kuljettajat saavat autoistaan irti. Sen perusteella on hyvä lähteä lyömään vetoa siitä, kuka ajaa kilpailun aikana nopeimman kierroksen. Voittava veto vaatii tietysti sen, että lapulle on napattu kuski joka kisan aikana ajaa nopeimman kierrosajan. Veto ei ole siis sidottu voittoon tai kisan sijoitukseen, vaan puhtaasti yhden kierroksen aikana kellotettuun aikaan.

Turva-auto radalle?

Viimeisin suosituista kohteista on turva-auton ilmestymisestä. Nykyään käytössä on myös virtuaalinen turva-auto, ja kohteet on eriteltynä auton ja virtuaalisen auton välille. Kuten aiemmin mainittiin, Monacon ja Singaporen kaltaisissa kisoissa on enemmänkin sääntö, kuin poikkeus, että turva-auto radalla nähdään. Vedonlyöjän vaihtoehdot on kyllä/ei, ja sen mukaan niitä sitten lapulle kannattaakin napsia.

F1 vedonlyöntistrategiat

Mikäli Formula 1 vedonlyönti kiinnostaa, on paljon asioita joita tulee ottaa huomioon, ja asioita joita kannattaa seurata. On olemassa paljon erilaisia metodeja sekä tekniikoita joita vedonlyöjän kannattaa hyödyntää ja ymmärtää, kun puhutaan F1 vedonlyönnistä. Kun vedonlyöjä tekee tarvittavat taustatyöt ja uppoutuu sarjaan tarkemmin tuo se etua, joka muuttuu helposti voittoisaksi vedonlyönniksi.

Käytä F1 statistiikkaa hyödyksi

Ihan ensimmäisenä kannattaa pureutua statistiikkaan, jotka määrittävät yllättävän paljon tätä dataan perustuvaa moottoriurheilua. Pienet yksityiskohdat muuttuvat helposti erittäin merkityksellisiksi, ja saattavat olla olennaisessa osassa, kun katsotaan kuljettajien suorittamisen tasoa. Siitä syystä taustatyö kuskeista sekä kisan suosikeista kannattaa tehdä huolella, sillä se vaikuttaa olennaisesti lopputulokseen ja vedonlyöntiin.

Kuskien rata mieltymykset

Jokaista kisaviikonloppua ennen on hyvä tehdä syväanalyysia siitä, miten kuskit ovat yleensä kyseisellä radalla suoriutuneet. On erittäin tärkeää ottaa huomioon se, miten kuljettajat ovat aikaisemmin kyseisellä radalla ajaneet, sillä toiset ovat mukavuusalueellaan tietyillä radoilla, kun taas toiset eivät välttämättä yleisesti suoriudu kovin hyvin. Lisäksi kannattaa tutkia jokaisen kisan historiaa sekä ennätyksiä, koska ne tiedot antavat paljon osviittaa tulevasta.

Hyvänä esimerkkinä voidaan nostaa esille Italiassa ajettava Monzan osakilpailu. Kyseistä rataa ei ole sen historian aikana koskaan voittanut kuljettaja, joka on startannut kisan 11. tai alempana. Eli vaikka joku kuljettaja olisi ollut koko kauden nopein ja johtaisi MM-pisteitä, mutta syystä tai toisesta joutuu aloittamaan vaikka ruudusta 14. ei hänen voittoa kannata betsata, sillä sen todennäköisyys on minimaalinen tai lähes olematon.

Lue osakilpailujen ennakot

Internet on tuonut mukanaan mahdollisuuden seurata uutisointia, ennakoita sekä vedonlyöntivinkkejä paremmin kuin koskaan ennen. Tämän myötä eri sivustoilla ja sosiaalisissa medioissa on tarjolla loputtomasti mm. vinkkejä ammattivedonlyöjiltä betsaamiseen. Lisäksi tarjolla on paljon pitkän linjan analyytikoilta ennakkoja, jotka on tehty sisäpiiritietojen perusteella, joihin vaikuttavat mm. kuskien mielialat, tallien tilanteet, autojen kunto yms. Nämä ovat sellaisia pointteja, joita hyvä ja fiksu vedonlyöjä käyttää hyödykseen saadakseen etua vedonlyöntimarkkinoilta.

Huomioi sääolosuhteet

Sää on olennaisessa osassa jokaista osakilpailua. Kunnon rankkasateet ovat olleet suuri syypää moniin erittäin valitettaviin onnettomuuksiin kisaradoilla, ja ne vaikuttavat olennaisesti osakilpailujen tuloksiin. Esimerkiksi vuonna 1998 ajetussa Belgian GP:ssä järkyttävät sääolosuhteet aiheuttivat kaaoksen kilparadalle, jonka myötä Jordan talli ajoi ensimmäiseen voittoonsa Formula 1 sarjassa.

Samaan aikaan kannattaa tutkia kuskien suorittamisen tasoa huonoissa sääolosuhteissa. Toiset kuskit pystyvät ylläpitämään vauhtinsa erinomaisesti huonoillakin olosuhteilla, kun taas toiset ajavat ns. "liian varovasti" ja osakilpailun sijoitus saattaa olla kaukana siitä, mitä se kuivalla kelillä olisi. Tällä hetkellä Formuloiden paras kuljettaja kelillä, kun kelillä on Lewis Hamilton, joka pystyy ajamaan uskomattomia kierrosaikoja, vaikka taivaalta sataisi koiria.

Lähtöruudukon sijoitukset

Se miltä paikalta kuljettajat aloittavat kisan on hyvin olennainen osa kilpailun kulkua, toisissa kisoissa suurempi kuitenkin, kun toisissa. Tämä johtuu siitä, että osalla radoista tilaa ja paikkoja ohittaa on enemmän, joka mahdollistaa huonommastakin lähtöruudusta voittoon ajamisen. Esimerkiksi Kanadan GP on ohittamiselle erittäin suosiollinen, sillä lähes jokainen mutka sekä suora tarjoaa mahdollisuuden antaa DRS:n laulaa ja painella ohi etanoista. Monesti tässä(kin) artikkelissa esillä ollut Monacon GP on erinomainen esimerkki kisasta, jossa lähtöruutu taas on erittäin suuressa merkityksessä. Tuulinen ja erittäin kapea Monacon katurata on yksi niistä kisoista, jossa ohittaminen on erittäin vaikeaa.

Lisäksi voidaan mainita sellainen seikka, että edellisen 16. Espanjan GP:n voittoon on ajettu paalulta, kolmea poikkeusta lukuunottamatta. Paalupaikkaa ei siis syystä kutsuta moottoriurheilussa kuninkaan tuoliksi.

Opiskele kierrosaikoja

Lopuksi vielä kertauksena koskien perjantain avoimia harjoituksia, lauantain harjoituksia sekä aika-ajoja. Kannattaa silmäillä kierrosaikoja ja vertailla niitä kuljettajien välillä. Asiaan toki vaikuttaa polttoaineen määrä, joka ei valitettavasti ole tiedossa katsojille. Sen avulla tallit voivat yrittää "piilottaa" oikeaa nopeuttaan, mikäli siis ajavat harjoitukset täydellä tankilla, jolloin auto painaa enemmän eikä nopeudet ole sitä luokkaa mihin auto oikeasti pystyy.

Perjantain vapaat harjoitukset antavat kuitenkin hyvää informaatiota siitä, kuinka kovaa kuskit voivat lauantain aika-ajoissa ajaa, ja aika-ajot taasen antavat informaatiota koskien itse osakilpailua. Kaikki on siis nidottu toisiinsa ja seuraamalla sekä pitämällä kirjaa huomioista voit hyvinkin kaivaa itsellesi edun vedonlyöntiin.

Yhteenveto F1 vedonlyönnistä

Paljon asiaa ja pieniä juttuja huomioitavaksi, mutta kaiken kaikkiaan tärkeää informaatiota mikäli olet ajatellut lyödä vetoa formuloista. Pitkäjänteisyys on avainasemassa kaiken vedonlyönnin kannalta, ja sama pätee myös formuloihin. Monet edelleen veikkaavat vain suomalaisten kuskien voittoa, mutta se ei ole kovinkaan fiksua vedonlyönnin kannalta, mikäli sillä meinaa rahaa tehdä. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua, kun aloitat tai jatkat formuloiden parissa betsaamista!

 

Teemu Maarela image
Teemu Maarela Maarela [email protected] Head of Esports

Teemu Maarela is an all around esports guy, who is desperately in love with Dota 2. He is the Head of Esports of the company and contributes to Esports Vikings in Finnish and English.

Gdpr Image

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi

Painamalla mitä tahansa linkkiä sivustollamme, annat hyväksyntäsi evästeiden käytölle.