Dota 2 vedonlyönti

Pelinä Dota 2 tarjoaa paljon viihdettä niin katsojille, kuin sen pelaajille. Katsominen kuitenkin saattaa käydä pidemmän päälle tylsäksi, varsinkin jos otteluista puuttuu räiskyvät hetket sekä suuret pitkään kestävät joukkue taistelut. Katsojat voivatkin hakea lisää jännitystä otteluiden sekä turnausten seuraamiseen vedonlyönnin kautta. Elektronisen urheilun vedonlyönti voi kuitenkin olla aluksi hankalaa, sillä markkinat elävät täysin omaa elämäänsä. Siitä syystä hyvä taustatyö on erittäin tärkeää ennen kuin vetolaput laitetaan sisään. Tämän artikkelin on tarkoitus raottaa verhoa, jotta sinun on helpompi lähteä lyömään vetoa Dota 2 videopelistä.

Vedonlyönnin aloittaminen

Dota 2 pelistä vedonlyönti voi vaikuttaa todella helpolta ja yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa se ei kuitenkaan sitä ole. Vedonlyöjän tulee ottaa huomioon todella suuri määrä eri tekijöitä, jotka vaikuttavat markkinoihin olennaisesti. Hyvä vedonlyöjä tekeekin vaadittavat taustatyöt, joiden perusteella valitsee kohteet sekä panoksen lapuilleen. Vaihtoehtoinen “fiilispohjalta” harrastettu vedonlyönti ei ole fiksua, sillä se päättyy aina tappiollisesti ennemmin tai myöhemmin.

Otteluformaatti

Dota tarjoaa useamman erilaisen formaatin, joka vaihtelee hieman tilaisuuden mukaan. Eri liigoissa pelataan paljon BO1 otteluita, mutta turnauksissa BO2, BO3 sekä BO5 tulevat usein tutuiksi nopeasti. Joskus ennen nähtiin jopa BO7 sarjoja, mutta ne ovat poistuneet valikoimista, sillä ne saattavat vaatia pahimmillaan jopa yli 12 tunnin mittaisia päiviä.

Tässä vaiheessa joku saattaa miettiä, että mikä ihmeen BO1 tai BO5. BO lyhenne tulee sanoista best-of, eli BO3 esimerkiksi tarkoittaa best-of-3, paras kolmesta. Täten joukkue tarvitsee kaksi ottelu voittoa voittaakseen ottelusarjan. Samaiset termit esiintyvät kaikissa elektronisen urheilun tapahtumissa, joten ne tulevat kyllä nopeasti tutuiksi.

 • BO1
  • Verrattuna muihin ottelu muotoihin paras yhdestä sarjat tarjoavat suurimman mahdollisuuden odottamattomalle lopputulokselle. Yhdessä ottelussa voi tapahtua mitä tahansa, ja suurimmat ennakkosuosikit voivat kaatua pelissä tapahtuvaan yksittäiseen virheeseen. Siitä syystä altavastaajat saavat etua näissä otteluissa. Näitä yhden ottelun sarjoja näkee usein liigoissa sekä turnausten ensimmäisillä kierroksilla.
 • BO2
  • Kahden ottelun sarjat ovat yleinen pelimuoto isojen turnausten lohkovaiheessa. Ennakkosuosikeilla on näissä pieni etu, mutta BO2 sarjat voivat päättyä tasan, ja altavastaajat voivat yllättää yhden ottelut verran, joten tasapelit isojakin organisaatioita vastaan ovat erittäin mahdollisia. Tasapeleistä saattaakin löytyä todella isoja kertoimia, joten niihin kannattaa kiinnittää huomiota.
 • BO3
  • Paras kolmesta sarjat ovat erittäin käytettyjä turnauksissa sekä liigojen pudotuspeleissä. Tässä alkaa myös ennakkosuosikin todellinen etu, sillä vaikka altavastaajat pystyvät toisinaan voittamaan oman Goljattinsa, on kuitenkin harvinaista, että he pystyvät sen toistamaan. Tasaisten joukkueiden kesken paras kolmesta sarjat tarjoavat usein todella eeppisiä vääntöjä, joissa voittaja ei ole varmaa missään vaiheessa.
 • BO5
  • Käytössä lähinnä turnausten finaaleissa, koko ajan harvemmin. Vuosittain kuitenkin ainakin The International turnauksen finaalissa pelattu muoto. Best of five sarja erottelee viimeistään jyvät akanoista, eikä ottelun loputtua mitään jossiteltavaa enää ole. Viiden ottelun sarjoista lyödessä vetoa on erittäin tärkeää ottaa huomioon miten joukkueet ovat aiemmin pärjänneet pitkissä sarjoissa. Onko useamman putkeen pelatun ottelun sarjoissa tapahtunut väsymistä loppua kohden yms. Nämä sarjat saattavat nimittäin taukoineen ym kestää kokonaisen päivän.

Taustatutkimus

Kuten vedonlyönnissä yleensä, tulee vedonlyöjän tehdä taustatyötä myös elektronisen urheilun parissa. Mikäli haluat tehdä rahaa lyömällä vetoa Dota 2 peleistä, tulee sinun kiinnittää erityisen paljon huomiota pieniin asioihin, kun teet taustatyötä koskien tulevia vetoja. Paneudumme tähän aiheeseen seuraavaksi tarkemmin, jotta tämä aihe aukeaa kunnolla. Aluksi työmäärä saattaa tuntua todella suurelta, varsinkin jos oma tietopankki ei ole kauhean suuri. Kuitenkin nopeasti lukemalla uutisia ja seuraamalla tuloksia pysyt hyvin kärryillä pääpiirteistä ja siihen lisäksi ennen vetoja tarkistat viime aikojen suoritukset, niin alat olemaan ns. “hyvissä”.

 • Edelliset kohtaamiset
  • Katso miten joukkueiden väliset edelliset kohtaamiset on mennyt. Miten ottelut ovat ratkenneet, ovatko ne olleet tasaisia vääntöjä, vai brutaaleita ylijuoksuja? Huomioi myös onko edelliset kohtaamiset niin kaukaa, ettei ne ole merkityksellisiä, ja onko joukkueiden kokoonpanot eläneet sen jälkeen. Kaikki asiat ovat merkityksellisiä, ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota.
 • Kokoonpano ja mahdolliset muutokset
  • Onko joukkueen kokoonpano elänyt? Jos pelaajia on vaihtunut, niin onko sen jälkeen joukkue pelannut huonommin vai paremmin? Lisäksi mahdollisten poissaolojen takia kutsutut ns. stand-in pelaajien mukaantulo tulee huomioida.
 • Matkustusaika
  • Onko toinen joukkueista juuri tullut tai mennyt paikkaan X, jossa aikaeron aiheuttama jet lag sekä väsymys vaikuttaa pelaajien vireystilaan. Esimerkiksi jos turnaus pelataan itä-Aasiassa ja toinen joukkueista on matkustanut paikalle edellisenä päivänä länsi-Euroopasta voit olla varma, että Eurooppalaiset ovat väsyneempiä, joka saattaa näkyä suorituksissa pelin sisällä.
 • Pelaajien harjoitteluajat
  • Pelaajien harjoitteluajan pääsee tarkistamaan helposti jokaisen Steam profiilin kautta. Katso kuinka monta tuntia molempien joukkueiden pelaajat ovat pelanneet viimeisen kahden viikon aikana. Jos toisesta joukkueesta useammalla pelaajalla on alle 40 tuntia pelattuna viimeisen kahden viikon aikana, voivat he olla ruosteisia kentällä.
 • Mahdolliset henkilökohtaiset vaikutteet
  • Seuraa ja tarkista pelaajien sosiaalisen median tilit. Tämä siksi, että mikäli pelaaja on jakanut juuri paljon negatiivista ja/tai vihaista materiaalia voi se vaikuttaa oleellisesti hänen suorituksiin, kun ajatukset ovat muualla. Tuntuu hassulta ajatukselta, mutta se voi olla avainasemassa ottelun lopputuloksen kannalta, varsinkin jos kysymyksessä on joukkueen tähtipelaaja.
 • Joukkueiden edelliset ottelut
  • Jos aikaa riittää, suosittelemme katsomaan molempien joukkueiden edellisten otteluiden koosteita. Niistä saat käsityksen siitä, miten joukkue on viime aikoina pelannut, ja miten se reagoi erilaisissa pelitilanteissa. Lisäksi huomioi edellisen 10 ottelun lopputulokset ja tilastot, jotta näet millaisessa kunnossa joukkue sillä hetkellä on.
 • Seuraa ennakkoja
  • Varsinkin turnauksissa ja liigojen LAN-finaaleissa otteluista on tarjolla varsin kattavia ennakoita. Lisäksi studiossa olevat ammattilaiset kertovat näkemyksiään ja mielipiteitään koskien tulevia koitoksia. Lisäksi mm. Twitter tarjoaa paljon tietoa otteluista sekä ottelutapahtumista, kun tietää mitä hashtageja seurata. Näitä kannattaa lukea sekä seurata huolellisesti, koska niistä saa paljon erinomaista tietoa koskien tulevaa ottelua tai ottelusarjaa.
 • Yhteisön ajatukset
  • Seuraa yhteisön keskustelua sekä mielipiteitä tulevista koitoksista. Monet puhuvat lämpimikseen, mutta massa kuitenkin usein asettuu toisen joukkueen taaksen. Mikäli olet eri mieltä suurimman osan kanssa, kannattaa tarkistaa omat tiedot uudemman kerran.
 • Informaation luotettavuus
  • Kun luet varsinkin eri yhteisöistä löytyviä tekstejä, tai vaikka twitteristä jonkun ennakkoja, tarkista aina informaation luotettavuus, lähteet ym. Tämä siksi, että on olemassa ihmisiä jotka tahalteen antavat väärää informaatiota keinuttaakseen vedonlyönnin venettä siten, että ihmiset löisivät vetoa epäedulliseen kohteeseen joka vaikuttaisi kertoimien säätelyyn.
 • Sen hetkinen formi
  • Formi, eli joukkueen sen hetkinen taso jolla se pelaa. Samaan aikaan erittäin tärkeä asia ottaa huomioon, ja olla ottamatta huomioon juurikaan. Jokainen voittokulku katkeaa joskus ja se päivä tulee, kun David voittaa Goljatin. Älä vaivu siihen ajattelutapaan, jossa joukkueen formi painaa eniten vaakakupissa. 

Kuten huomaatte nopeasti, on paljon asioita jotka vaikuttavat vedonlyöjän tekemiseen. Hyvin tehty taustatyö kuitenkin kantaa usein hedelmää.

Panoskoko

Monet pelaajat sortuvat vensklaamaan panosta jatkuvasti, se ei ole hyvä asia. Pyri siihen, että panostat jatkuvasti prosentuaalisen summan kassastasi.

 • Mini = Alle 1% 
 • Pieni = 1-5% (suositus) 
 • Keskitaso = 6-10% 
 • Suuri = 11-20% 

Prosentuaalinen panostus on fiksuin siksi, että saat jatkuvasti maksimi palautuksen ilman riskiä menettää koko pelikassaa kerralla. Panoksesi pienenee tai suurenee kassan kokosi mukaisesti, joka helpottaa eteenpäin mentäessä. Monet suositellaan lyömään vetoa n. 2% panoksella, joka on varsin hyvä ohjenuora. Lisäksi voit esimerkiksi erotella kerroinrajan itsellesi jonka mukaan annat panoksen elää. Esimerkiksi alle 1,60 kertoimelle 2% panos, ja yli sen 4% panos.

Dota 2 vedonlyönti vihjeet

Alta löydät hieman vihjeitä sekä vinkkejä siihen miten edetä, kun alat lyömään vetoa Dota 2 otteluista. Pitkäjänteisyys sekä grindaaminen ovat isossa merkityksessä ja mm. niihin suosittelemme kiinnittämään huomiota erityisen paljon.

 • Ole kärsivällinen, kun alat pelaamaan usein tekee mieli lyödä jatkuvalla syötöllä vetoja sisään, sillä vedonlyönti on varsin hauskaa puuhaa. Älä kuitenkaan sorru siihen, vaan pidä pääsi ja kyttää hyviä kertoimia otteluihin, joista olet tehnyt taustatyön kunnolla. Välillä vedonlyöntiin tulee taukoja, kun hyviä otteluita tai tapahtumia ei ole riittävästi, mutta se ei haittaa. Odotus palkitaan!
 • Jos olet epävarma, jätä veto lyömättä. On parempi jättää lappu laittamatta sisään jos tuntuu ettei taustatietoa ole riittävästi, tai joku viime hetken muutos heiluttaa kertoimia liikaa suuntaan tai toiseen. Varmempia kohteita tulee lisää nopeasti.
 • “Turvalliset kertoimet” ovat hyvä tapa aloittaa vedonlyönti. Keskity grindaamaan kohteita joilla on fiksun kertoimet, äläkä lähde sooloilemaan suurien kertoimien perässä. Tasainen panostaminen fiksujen kertoimien kanssa tuottaa tuloksen pitkällä aikavälillä. Nopean kassan tuplauksen hakeminen päättyy harvoin mitenkään positiivisesti.
 • Älä IKINÄ mene all in. Vaikka kuinka turhauttaa tai ärsyttää, kun vedot eivät osu, niin kaiken riskeeraaminen ei ole sen arvoista. Tunne siitä, että hommassa ei ole mitään järkeä ja “vedot häviää joka tapauksessa” on se hetki jolloin painat ruudun kiinni ja unohdat koko vedonlyönnin hetkeksi. Jos työnnät koko kassasi yhteen vetoon ja häviät sen, pitää kaikki aloittaa alusta. Sen lisäksi pelikassasi on tyhjä ja uudelleenrakennus vaati uusia talletuksia sekä pitkäjänteisyyttä, jotta saat rakennettua kassasi loisteeseen uudemman kerran.
 • Ei viha- tai kännivetoja. Vihaisena tai päihteiden vaikutuksen alaisena vedonlyönti on ehdoton ei. Rationaalinen ajattelukyky ei ole normaali ja teet huonoja ratkaisuja, jotka johtavat helposti koko kassan häviämiseen. Ole tiukka itsesi kanssa, jos juot et betsaa, jos olet huonolla tuulella, et betsaa. Piste.
 • Tee aina taustatyöt huolella. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sokeasti betsaaminen on yhtä fiksua, kun rahan heittäminen kaivoon. Hoida taustatyö huolella ennen jokaista vetoa ja pysyt markkinoita edellä vetojesi kanssa. Tämä näkyy yleisesti positiivisena asiana pelikassassi.
 • Lyö vedot ajoissa. Bookkereilla, eli vedon tarjoajilla on omat käsityksensä tulevasta jonka perusteella alkuperäiset kertoimet laitetaan tarjolle. Niissä on monesti löysää ennen kuin kertoimia tasoitetaan, joten aikainen vedonlyöjä voi saada itselleen huomattavan ylikertoimen jonka avulla saat etua markkinoihin nähden.

Yhteenveto Dota 2 vedonlyönnistä

Dota tarjoaa huimaa katsoja viihdettä ottelusta toiseen. Vuosittain järjestettävä The International -turnaus, eli kyseisen pelin maailmanmestaruuskisat ovat yksi suurimmista esports turnauksista jossa jaetaan koko esports maailman suurimmat palkintopotit. Samainen tapahtuma on myös vedonlyöjien taivas, kun otteluita seurataan ympäri vuorokauden ja pelattavaa riittää aivan älyttömiä määriä. Toivomme suuresti, että tästä artikkelista oli teille jotain apua, kun lähdette aloittamaan tai jatkamaan vedonlyönti tämän hienon elektronisen urheilun äärellä.

 

Teemu Maarela image
Teemu Maarela Maarela [email protected] Head of Esports

Teemu Maarela is an all around esports guy, who is desperately in love with Dota 2. He is the Head of Esports of the company and contributes to Esports Vikings in Finnish and English.

Gdpr Image

Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi

Painamalla mitä tahansa linkkiä sivustollamme, annat hyväksyntäsi evästeiden käytölle.