Pukki pommitti Huuhkajat EM-kisoihin ja on kiinni jopa karsintojen maalikuninkuudessa - "Ei ole sanoja, ihan sairasta"

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue riepotteli Liechtensteinin nurin Töölön perjantai-illassa odotetusti 3-0 ja varmisti samalla historiallisen arvokisapaikan.

Suomi on aiemmin pelannut EM- tai MM-lopputurnauksissa niin eri juniori-ikäluokissa kuin naisissakin, mutta ei koskaan ennen miehissä.

Maalinteon täpötäydellä stadionilla aloitti Jasse Tuominen Teemu Pukin esityöstä 21. minuutilla. Pukki itse pamautti rankkarista 2-0, kun pelikellossa oli 64 minuuttia ja survoi vielä oman paluupallonsa sisään 75. minuutilla.

Pukki on tehnyt yhdeksässä karsintaottelussa yhdeksän maalia ja on kiinni parhaimmillaan jopa EM-karsintojen maalikuninkuudessa. Israelin Eran Zahavy ja Englannin Harry Kane ovat viimeistelleet 11 osumaa. Suomella on jäljellä vielä maanantain vierasottelu Ateenassa Kreikkaa vastaan.

29-vuotias Pukki on myös vahva ehdokas Suomen jalkapallohistorian parhaaksi maalintekijäksi maajoukkueessa. Hän on osunut 79 ottelussa 24 kertaa. Jari Litmanen laukoi 137 ottelussa 32 maalia, Mikael Forssell puolestaan osui 29 kertaa 87 ottelussa.

Tasaisen vauhdin taulukolla Pukki ohittaa Litmasen uransa 109. maaottelussa. Forssellin maalimäärään hän tarvitsee laskennallisesti 95 ottelua. Litmanen pelasi maajoukkueessa 21 vuotta, Forssell viisitoista. Pukin ura Huuhkajissa alkoi kymmenen vuotta sitten.

- Ei ole sanoja, ihan sairasta, Pukki hihkui Viasatin haastattelussa.

- Hemmetin vaikea peli. Ikinä ennen en ole peliä jännittänyt niin paljon kuin tätä. Hoidettiin homma ja se on kaikista tärkeintä. Tehtiin historiaa!, hän hehkutti.

Päävalmentaja Markku Kanerva oli silminnähden liikuttunut.

- Aivan fantastista. Olen todella onnellinen joukkueen puolesta. Kypsä esitys, Kanerva nieleskeli.

- Nautitaan tästä!, opettaja neuvoi.

Ottelun loppuvihellyksen soitua katsomosta ryntäsi kentälle valtava yleisömassa. Siitä lienee luvassa sanktioita Uefalta. Rangaistusasteikko liikkuu 100 000 euron sakoista ottelun lopputuloksen muuttamiseen Suomen 0-3 -tappioksi.