Kolme poimintaa: Jumbofinaali ja pari muuta herkkupalaa

Keskiviikko on viime vuosina vakiinnuttanut yhöä vahvemmin paikkaansa liigan viikkopelipäiväksi klassisen torstain sijaan, niin tänäänkin. Lautasella on täysi seitsemän ottelun kierros. Ainoa huilivuorolainen on tänään KalPa.

Urheilu.com perkaa kierroksen kolme mielenkiintoisinta kamppailua.

Pelicans - Lukko

Pelicansin kauteen liittyy tiettyjä kysymysmerkkejä, mutta niin vain lahtelaisjoukkue klaarasi kauden avausviikonlopun täyden kuuden pisteen arvoisesti. Avausottelussa kotiareenalla kaatui mestarisuosikki HIFK puhtaasti 3-0 ilmiömäisen Tomi Karhusen johdolla. Karhunen torjui 29 kertaa.

Lauantaina Mikkelissä pussinokat joutuivat Jukureiden kanssa lujemmalle, mutta Pelicans tiristi silti 4-3 -voiton. Ottelun kaikki maalit tehtiin kahden ensimmäisen erän aikana ja päätöserässä lahtelaisryhmä joutui puolustuskannalle. Se pystyi kuitenkin leikkaamaan terän Jukureiden rynnistyksestä ja pitämään maalinsa sekä maalinedustansa puhtaana.

Pelicansin viikonlopun tehomies löytyi nelosketjun keskeltä, kun unkarilainen Janos Hari rohmusi neljä syöttöpistettä. Tänään Hari pelaa kolmosketjun keskellä laidoillaan Jonatan Tanus ja Juhamatti Aaltonen. Aaltonen oli viikonlopun toiseksi tehokkain pelikaani saldolla 2+1.

Lukko puolestaan korkkasi kauden häviämällä paikallisväännön Ässille 1-2 ja rutistamalla 4-2 -voiton Ilveksestä. Porissa Pekka Virran miehistö sortui tehottomuuteen, mutta lauantain kotipelissä se näytti jo menevän menojaan toisessa erässä, kun Ponthus Westerholm iski erän alkupuolella 2-0 ylivoimalla.

Sinnikäs Ilves ajoi kuitenkin kahden maalin johtoaseman kiinni päätöserässä ja kamppailu olisi voinut käääntyä kummalle tahansa. Mitenkään erityisen ehjää 60-minuuttista Lukko ei esittänyt.

Raumalaisten tehomies oli laitahyökkääjä Westerholm, joka oli Ilvestä vastaan mukana kaikissa joukkueensa maaleissa saldolla 2+2. Toinenkin Ruotsin poika oli tehokkaalla pelipäällä, kun maanmies, puolustaja Robin Press säesti tehoin 0+3.

Joukkueet kohtasivat elokuun alussa Pitsiturnauksen "minipelissä" ja silloin Pelicans oli parempi lukemin 3-2. Viime kauden neljästä kohtaamisesta Lukko kiskoi kolme voittoa. Kotonaan Pelicans on kuitenkin suosikki, etenkin jos se pystyy pelaamaan vähäjäähyisesti. Lukon ylivoima näytti Ilvestä vastaan vaarallisuutensa, mutta toisaalta alivoiman kanssa oli ongelmia.

HIFK - JYP

Liigan lihavimman pelaajabudjetin turvin operoiva HIFK toipui Pelicans-tappiosta nopeasti ja kävi lauantaina hakemassa Kuopiosta 2-1 -voiton KalPasta. Sebastian Dyk (1+1) ja Jesse Saarinen (0+2) olivat mukana tehottomuudesta kärsineen ryhmän viikonlopun molemmissa maaleissa. Dykin ohella reppua pystyi heiluttamaan puolustaja Mikko Kousa.

Atte Engren urakoi viikonlopun molemmat kamppailut stadilaisten veräjällä ja kymmenen vuoden tauon jälkeen kasvattajaseuraansa palannutta Frans Tuohimaata odoteltiin maalille tähän otteluun, mutta torjuntavastuun saa edelleen Engren. 28-vuotias Tuohimaa nähtiin HIFK:n luukkuvahtina nuorena koltiaisena, mutta liigaminuutteja hän ei ole joukkueessa vielä pelannut.

JYPillä puolestaan on viime kauden karmean konttauksen jälkeen ison ryhtiliikkeen paikka. Pekka Tirkkosen tulo päävalmentajaksi näyttääkin alun perusteella tuoneen järkeä ja ryhtiä hurrikaanipaitojen peliin. Hallitseva mestari HPK kaatui perjantain kotiottelussa 3-2, mutta lauantaina Tampereella Tappara oli lopulta jatkoajan jälkeen parempi 4-3.

Hakametsän vierailu olikin JYPin viikonlopun kauneusvirhe. Vielä minuutti ennen kolmannen erän puoliväliä JYP johti ottelua 3-1, mutta Tappara kiipesi rinnalle ja ohi. Valtteri Kemiläisen 3-3 -tasoitus ja Jere Karjalaisen jatkoaikamaali syntyivät kumpikin ylivoimalla. Oliko kyse yksittäistapauksesta, vai nostaako viime kauden helmasynti, pisteiden hukkaaminen päätöserässä jo nyt päätään? Se on iso kysymys JYPin kannalta.

Erikoistilannepelaamista JYPin viikonloppu ei määräänsä enempää sisältänyt, mutta prosentit jäivät surkeiksi. Ylivoimaprosentiksi muodostui pyöreä nolla, eikä alivoiman lukema 40 ole sekään mieltä ylentävä. Hurrikaanipaitojen viikonlopun tehomies oli 1+2 kirjauttanut konkaripuolustaja Mikko Kalteva. Julius Nättinen takoi kaksi maalia ja Miska Siikonen sekä Ossi Louhivaara keräsivät kumpikin 1+1 pistettä.

Rajusti kauteen satsannut HIFK on kotiavauksessaan melko selkeä suosikki. JYP ei ole avausviikonlopun perusteella päässyt kokonaan eroon ongelmistaan ja lisäksi vastustaja operoi melkoisen leveän materiaalin turvin. Erityisesti vikkelä kakkosketju Teemju Turunen - Otto Paajanen - Iikka Kangasniemi on myrkkyä edelleen melko raskasjalkaiselle JYPille.

Ilves - TPS

Tampereen Hakametsässä väännetään alkukauden jumbofinaali. Vierasjoukkue TPS avasi kautensa vasta lauantaina, joten sillä on alla ainoastaan yksi ottelu, kun Ässät haki lauantaina Artukaisista 3-1 -voiton. Palloseuralta nähtiin etenkin päätöserässä näyttävääkin pyöritystä, mutta turhan usein hallinta oli enemmän tai vähemmän näennäistä.

Ja siinä vaiheessa, kun TPS vaikutti saavan pelijuonesta kiinni, oli Ässät jo kahden maalin karkumatkalla. Anton Holmin 1-2 -kavennus kolmannen erän alussa jäi laihaksi lohduksi. Supercell-miljonäärien rahoilla operoiva organisaatio on ollut jo hyvän tovin enemmän tai vähemmän sekavassa tilassa. Syyskuun ajan puhetta on piisannut lähinnä kulttisentteri Jonne Virtasen sopimuksen purkamisesta. Prosessi on edelleen kesken ja TPS joutunee lopulta maksumieheksi.

Kalle Kaskinen aloitti kolmannen kautensa TPS:n päävalmentajana ja kuiske on koko taipaleen kuulunut auktoriteetin riittämättömyydestä. Se ei toki ole mitenkään tavatonta, mutta toisaalta harvoin tällaiset juorut täysin perättömiä ovat.

Ilves, vaikka hävisikin viikonloppuna sekä Tapparalle (4-5) että Lukolle (2-4), on eräs liigan mielenkiintoisimpia joukkueita. Nuoressa ryhmässä ei ole ainuttakaan yli 30-vuotiasta pelaajaa. Vikkeläjalkaisen, pelinopean ja taitavan ryhmän niskaan on kuitenkin ladattu paineita jopa runkosarjan top 4 -sijoituksesta.

Viikonlopun otteet alivoimapelissä jättivät tupsukorville mietittävää. Viisi kaksiminuuttista kahteen otteluun on vähän, mutta niistä kolisi peräti neljä kertaa omissa. Keskimäärin vastustaja tarvitsi ylivoimaa vain minuutin ja 12 sekuntia toimittaakseen laatan Ilveksen häkkiin. Ylivoima sen sijaan toimi mallikkaasti: yhdeksällä yrityksellä neljä maalia.

Sinnikkyttä Karri Kiven miehistö (vai pojisto?) myös osoitti, kun se nousi kummassakin ottelussa kahden maalin takaa tasatilanteeseen. Pisteisiin se ei vielä riittänyt, mutta tänään riittää. Kotijoukkue on selkeä suosikki sekavassa tilassa olevaa vierastaan vastaan.